[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: simpel, snel en verslavend; vrolijke afbeeldingen
Negatief: erg licht

Beoordeling

Zoff im Zoo / Frank's Zoo

[ Zoff im Zoo / Frank's Zoo ]

Naam: Zoff im Zoo / Frank's Zoo
Uitgever: Spiele von Doris und Frank / Rio Grande
Aantal spelers: 3-7
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Ontwerper: Doris Matthaus en Frank Nestel
Tijdsduur: ongeveer 10-60 minuten per potje (afhankelijk van het aantal spelers en afhankelijk van of er met de basisregels of gevorderden regels wordt gespeeld)
Prijs: ongeveer 8 €

De dierentuin staat op zijn kop! Muizen die olifanten wegjagen, muggen waarvan een olifant gemaakt wordt, en leeuwen die een paar vossen op de vlucht brullen.

Doel
Het spel heeft 60 kaarten, met 12 verschillende dieren: muggen, muizen, vissen, roofvissen, zeerobben, krokodillen, orca's, leeuwen, ijsberen, vossen, egels en olifanten.Daarnaast zit er nog 1 joker in het spel. Alle kaarten worden over alle spelers gelijk verdeeld. De winnaar is diegene die als eerste al z'n kaarten heeft weggespeeld, en deze krijgt zoveel punten als er spelers zijn. Bij 4 spelers is dat dus 4 punten. Degene die als volgende z'n kaarten heeft weggespeeld, krijgt 1 punt minder dan de winnaar. Je kunt van te voren afspreken hoeveel potjes er gespeeld worden, en dan de punten optellen.

Spelverloop
De beginspeler legt een kaart op tafel. De volgende speler mag een hogere kaart opleggen of passen. Je bent overigens niet verplicht (een) kaart(en) te spelen, en als je eerder in de ronde een keer gepast hebt, mag je, als je nog een keer aan de beurt komt, alsnog besluiten kaarten te spelen. Een ronde gaat net zolang door totdat iedereen gepast heeft. De speler de als laatste kaarten heeft gespeeld mag nu als eerste één of meerdere kaarten spelen.

'Hogere kaarten' houdt in, dat je een dier erbij legt dat het vorige dier slaat. Dit staat aangegeven op de kaarten. Ook mag je een kaart méér van hetzelfde dier opleggen. Ook dat is hoger. Legt speler A bijvoorbeeld 1 kaart met vissen op tafel, dan mag de volgende speler daar of 1 roofvis, of 1 zeerob, of 1 krokodil, of 1 orca, of 2 vissen opleggen. Legt speler A bijvoorbeeld 2 roofvissen op tafel, dan mag een volgende speler daar of 2 ijsberen, of 2 orca's, of 2 zeerobben, of 2 krokodillen, of 3 roofvissen op tafel leggen.

[ Zoff im Zoo / Frank's Zoo ] [ Zoff im Zoo / Frank's Zoo ] [ Zoff im Zoo / Frank's Zoo ]

Een speciaal geval is de mug. Van een mug mag je, volgens het spreekwoord, een olifant maken. Dat betekent dat als je 1 olifant en 1 mug speelt, dat je dan 2 olifanten speelt. Van een mug mag je alleen een olifant maken als er op z'n minst 1 olifant in het setje zit.

Gevorderden
Naast de bovenstaande basisregels zijn er ook nog regels voor gevorderden. Bij deze regels wordt het spel 1 ronde gespeeld zoals hierboven beschreven staat. In de tweede ronde worden er teams gevormd, op basis van de score in de eerste ronde. Bij 4 spelers bijvoorbeeld, vormen de nummers 1 en 3 een team, en de nummers 2 en 4. De slechts geplaatste speler van een team kiest twee kaarten uit zijn hand en schuift die naar z'n partner. Z'n partner neemt deze kaarten op hand, en kiest er twee uit, die naar de best geplaatste speler gaan.

Het spel verloopt zoals hierboven beschreven. Er is alleen 1 verschil. Wanneer de slechts geplaatste speler aan slag is, maar hij aan zijn partner kaarten vragen. Dat mag alleen als hij te weinig kaarten van 1 bepaald type heeft om de slag te halen (hij heeft bijvoorbeeld 2 egels nodig, maar heeft er maar 1 op hand). Hij laat de kaart(en) zien (om te bewijzen dat hij het type heeft) en vraagt aan de partner of deze hem nog (een) kaart(en) van dat type wil geven. De partner is niet verplicht om aan het verzoek te voldoen. Het potje is ten einde als de voorlaatste speler al zijn kaarten heeft gespeeld.

De score kent twee componenten: een teamscore en een individuele score. Bij de teamscore worden de scores van de partner opgeteld, volgens de puntenverdeling zoals die in de basisregels beschreven staan. Voor de individuele score worden de individuele slagen verrekend, met als regel dat elke leeuw nog een keer een extra punt oplevert, en dat een speler, die niet op z'n minst 1 egel in zijn slagen heeft, een punt krijgt afgetrokken.

De spelers worden nu opnieuw ingedeeld in teams, op basis van de nieuwe individuele scores. Het spel eindigt wanneer op z'n minst 2 spelers 19 punten hebben. Je kunt uiteraard ook iets anders afspreken.

Mening

Moelijkheidsgraad
Heel erg eenvoudig. In de basisvorm ook uitstekend geschikt voor kleinere kinderen.

Speelplezier
Een leuk en simpel spelletje voor af en toe tussendoor.

Design en functionaliteit
Klein en compact kaartspelletje, met vrolijke afbeeldingen.

EINDBEOORDELING: