[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: simpel kaartspelletje voor 3 of 4 personen, makkelijk mee te nemen op reis
Negatief: wat eenvoudig

Beoordeling

 

Relevante links

Nederlandstalige spelregels op de Alea-site (in .pdf- en .doc-formaat)

Wyatt Earp

[ Wyatt Earp ]

Naam: Wyatt Earp
Uitgever: Alea
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Ontwerper: Richard Borg en Mike Fitzgerald
Tijdsduur: ongeveer 1 uur
Prijs: ongeveer 12,50 € (in Nederland alleen bij spellenspeciaalzaken of via Internet te koop)

Een amusant kaartspelletje is Wyatt Earp. Je bent in dit spel een premiejager die probeert geld te verdienen door Billy the Kid, Jesse James, Butch Cassidy, Sundance Kid, Belle Star, Wes Hardin en/of Bob Dalton uit te leveren. Diegene die als eerste 25.000 dollar bij elkaar weet te verdienen heeft gewonnen. Gemiddeld neemt dit zo'n drie rondes in beslag.

De schurken worden in een kring op tafel gelegd en krijgen om te beginnen 1.000 dollar op hun hoofd. De kaarten worden geschud, en elke speler krijgt vervolgens 10 kaarten. De overgebleven kaarten worden gedekt in het midden van de kring met schurken gelegd. De bovenste kaart wordt omgedraaid, en vormt het begin van de aflegstapel. Ook krijgt elke speler een klein overzicht met daarop een beknopte uitleg.

De kaarten
Er zijn twee verschillende soorten kaarten: sheriffkaarten en outlaw-kaarten. Grof gezegd kun je de prijs op het hoofd van de schurken verhogen met de outlaw-kaarten en gebruiken als 'bewijsmateriaal'. Diegene met het meeste bewijsmateriaal van een schurk krijgt namelijk (gedeeltelijk) de prijs die op het hoofd van de schurk is uitgezet. De sheriffkaarten hebben speciale eigenschappen. Hieronder staan wat voorbeelden. De twee meest linkse kaarten zijn outlaw-kaarten en de twee rechtse sheriffkaarten.

Spelverloop
De speler links van de deler begint. Hij voert de volgende acties uit:
1. hij moet of de bovenste (openliggende) kaart van de aflegstapel nemen of twee kaarten van de gedekte stapel
2. hij mag zoveel kaarten uitspelen als hij wil, mits er aan een aantal regels wordt voldaan. Zo mag je per beurt maar 1 sheriffkaart spelen, en mag je alleen schurkenkaarten op tafel leggen als iemand ander al dezelfde schurk op tafel heeft liggen, of als je minimaal 6 punten kunt neerleggen en de fotokaart maakt geen deel uit van dat setje
3. hij moet een kaart op de aflegstapel leggen
Pas dan is de volgende speler aan de beurt

.

Wanneer er outlawkaarten op tafel worden gelegd, krijgt de desbetreffende schurk meer geld op zijn hoofd: het aantal kaarten dat is uitgelegd minus 1, vermenigvuldigd met 1.000 dollar. Worden er dus bijvoorbeeld 3 Jess James kaarten op tafel gelegd, dan krijgt Jesse James 2.000 dollar meer op zijn hoofd.

Met sheriffkaarten kun je het een en ander doen. Je kunt daarmee de prijs op een outlaw verhogen, en ook de puntenwaarde van jouw kaarten verhogen. Voor de meeste kaarten moet je raak schieten. Dit houdt in, dat je de bovenste kaart van de gedekte stapel neemt. Als er een kogelgat op de kaart zit, heb je raak geschoten. Zo niet, dan is het mis, en verdwijnt de kaart naar de aflegstapel. Is het raak, dan mag je de acties die bij de sheriffkaart horen uitvoeren. Zo mag je met 'Bankoverval' 1.000 dollar bijleggen op een outlaw naar keuze en vervolgens de kaart bijleggen bij jouw setje outlawkaarten van diezelfde outlaw. En dat levert je dan twee extra punten op. Als je dus bijvoorbeeld van Billy the Kid 2 wanted-kaarten hebt (waarde = 2), 1 fotokaart (waarde = 4) en een bankovervalkaart daarbij hebt liggen, dan levert dat in totaal dus 10 punten op.

Die punten zijn belangrijk, want op het moment dat iemand geen kaarten meer op hand heeft, is de ronde afgelopen, en wordt er per outlaw gekeken naar wie de meeste punten op tafel heeft. Heeft een speler als enige kaarten van een bepaalde schurk op tafel, dan krijgt deze de hele pot geld die op de schurk is uitgeloofd. Is er nog iemand anders, dan krijgt diegene met het hoogste puntenaantal 2.000 dollar, die als tweede 1.000 dollar, die als eeerste weer 2.000 dollar, enzovoorts, net zolang tot het niet meer opdeelbaar is (er minder dan 3.000 dollar in de pot zit). Wanneer het verschil in punten tussen nummer 1 en 2 5 of meer bedraagt, dan krijgt de speler met het hoogste puntenaantal ook de hele pot.

Vervolgens worden alle kaarten ingenomen, geschud, en ieder krijgt weer 10 kaarten. Op elke schurk wordt 1.000 dollar bijgelegd. Het kan dus zijn dat een schurk in de tweede rond bijvoorbeeld in het begin al 3.000 dollar op z'n hoofd heeft staan. De volgende ronde begint.

Het spel eindigt wanneer 1 van de spelers 25.000 dollar heeft.


Mening

Moelijkheidsgraad
Simpel qua regels en niet al te zwaar.

Speelplezier
Een leuk kaarspelletje voor even snel tussendoor, of voor aan het eind van een spelavond.

Design en functionaliteit
Leuk thema, bijpassende graphics en degelijk.

EINDBEOORDELING: