[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: spel dat met veel (8 of meer) personen gespeeld kan worden
Negatief: aan de dure kant

Beoordeling

De Weerwolven van Wakkerdam

[ Bluff ]

Naam: De Weerwolven van Wakkerdam / Les Loups-Garous de Thiercelieux / Die Werwölfe von Düsterwald
Uitgever: 999 Games / Asmodée éditions
Aantal spelers: 2-18
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Ontwerper: Philippe de Pallière, Hervé Marly
Tijdsduur: ongeveer 3-45 minuten (afhankelijk van het aantal spelers)
Prijs: ongeveer 12 €

Het spelidee achter De Weerwolven van Wakkerdam is al oud. Het schijnt van oorsprong een Russische party game te zijn. Het spel heeft ook in de loop der jaren andere thema's gehad, waaronder bijvoorbeeld Mafia. Een aantal jaren geleden werd het opnieuw uitgegeven door Asmodée éditions, en in 2003 nam 999 Games de Nederlandse vertaling voor rekening.

Het spel is een eenvoudig rollenspel. In het kleine doosje zitten 24 kaartjes met daarop de rollen die door de spelleider blind uitgedeeld worden. Welke rollen er gebruikt worden is afhankelijk van het aantal spelers en van de variant die gebruikt wordt. De meest eenvoudige variant is met een aantal burgers, wat weerwolven, en 1 ziener. Als iedere speler een rol ontvangen heeft, mag hij kijken welke rol hij zelf heeft. Vervolgens is het de taak van de spelleider om het spel in gang te zetten. "In het dorp wordt het nacht. Iedereen slaapt." Alle spelers moeten hun ogen sluiten, en de spelleider roept de ziener op. Diegene doet zijn/haar ogen open, en wijst een speler aan. De spelleider laat de karakterkaart van die speler zien. De ziener sluit vervolgens de ogen weer. Dan roept de spelleider de weerwolven op. Die doen hun ogen open, en wijzen (liefst in alle stilte) gezamelijk een slachtoffer aan. De weerwolven sluiten hun ogen weer. De spelleider roept nu iedereen op de ogen te openen, want het is ochtend. 's Nachts is er een burger door de weerwolven vermoord. De spelleider geeft aan wie dat is. Deze persoon ligt nu uit het spel. De overige spelers mogen nu druk speculeren over wie er de weerwolf is, en stemmen welke persoon ze willen elimineren. Diegene die het meeste aantal stemmen heeft, ligt uit het spel. Het wordt weer nacht, en de hele routine herhaalt zich. Het gaat net zo lang door tot dat of de weerwolven over zijn, of de weerwolven juist allemaal gedood zijn. In het eerste geval winnen de weerwolven, en in het tweede geval het dorp.

Er zijn nog meerdere rollen in het spel te brengen, zoals bijvoorbeeld bijvoorbeeld een onschuldig meisje, een burgemeester, een heks, een dief, een jager, of Cupido. De regels voor deze varianten staan uitvoerig beschreven in het regelboekje.


Mening

Moelijkheidsgraad
Simpele regels.

Speelplezier
Een enorm leuk spel voor grotere groepen of gezelschappen. Aangezien het spel en de regels publiek domein zijn, kun je in principe ook gewoon papiertjes maken met daarop de rollen geschreven, en dan deze papiertjes uitdelen. De spelregels zijn, zeker in de Engelse taal, op verschillende plekken op Internet te vinden. Toch vind ik het zelf veel leuker om er een mooi ogende versie van te hebben, met een uitstekend regelboekje waarin alle mogelijke varianten beschreven staan.
Het spelplezier is trouwens erg afhankelijk van het enthousiasme van de spelleider. Zorg dat je, als je zelf de spelleider bent, goed voorbereid bent.

Verder heb ik, normaal gesproken, een flinke hekel aan rollenspellen. Het ontaardt zo vaak in gekunstelde toneelstukjes. Maar dat viel bij Weerwolven van Wakkerdam reuze mee.

Design en functionaliteit
Vrij dure, maar mooie uitvoering

EINDBEOORDELING: