[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: veelzijdig, afwisselend, goed leesbare spelregels
Negatief: geen echt familiespel, donkerblauwe en donkerpaarse poppetjes slecht te onderscheiden

Beoordeling

 

Relevante links

Engelstalig:
Officiële site
Officiële FAQ (.pdf)
Scenario Gold Rush
Scenario Orcs for Sale!
Scenario Guide
Yahoo Group Warcraft: the board game

Nederlandstalig:
Scenario Orks te Koop!
Scenario Goudkoorts

Warcraft - The Board Game

[ Warcraft ]

Naam: Warcraft
Uitgever:
Fantasy Flight Games / PS Games
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Ontwerper: Kevin Wilson
Tijdsduur: 1,5 - 2 uur
Prijs: ongeveer 49 €

Het bordspel Warcraft is gebaseerd op de gelijknamige video game in het RTS (=Real Time Strategy) genre, uitgegeven door Blizzard Entertainment. Het is een redelijk complex spel, en daarom ga ik in deze beschrijving in vogelvlucht over een aantal opvallende of belangrijke zaken heen.

Scenario's
Het hele spel draait om de scenario's. Voor elk speleraantal zijn er verschillende scenario's, en je kunt ook zelf scenario's ontwerpen. Het zijn geen scenario's à la Dungeons & Dragons Bordspel. Denk eerder aan de historische scenario's voor Kolonisten van Catan. Er zijn Warcraft scenario's waarin je een bepaald aantal overwinningspunten moet zien te behalen, maar ook scenario's waarbij je een bepaald veld moet zien te veroveren. Ook zijn er team scenario's voor 4 spelers, waarbij 2 spelers het opnemen tegen de andere 2 spelers. Uiteraard wordt het speelbord opgebouwd uit tegels, die per scenario verschillen. In totaal staan er 6 scenario's in de spelregels beschreven en zijn er op de officiële site op dit moment (1 januari 2004) al twee extra scenario's te downloaden. Deze zijn echter alleen Engelstalig. Ik heb een poging gedaan om deze twee scenario's te vertalen: Orks te Koop! en Goudkoorts.
De volgende scenario's zijn dus nu beschikbaar:
- Hoofdspel scenario voor 2 spelers
- Hoofdspel scenario voor 4 spelers, verdeeld in 2 teams van 2 spelers
- De Elfenpoort voor 3 spelers
- De Mars van de Dodenbezweerders voor 2 spelers
- De Gevangenen voor 2 spelers
- Nordrasil, de Wereldboom voor 4 spelers
- Goudkoorts voor 2 spelers
- Orks te Koop! voor 3 spelers

Rassen
Er zijn 4 rassen in het spel, die qua mogelijkheden verschillend zijn. Zo zijn er de Nacht Elfen, die een formidabele artillerie hebben, maar een vrij zwakke infanterie, en de Orks, die sterke infanterie-eenheden kunnen ontwikkelen, maar weer zwakke vliegende eenheden hebben. De Ondoden kunnen soms verslagen troepen weer tot leven wekken. De Menselijke Alliantie is op alle punten gelijkmatig sterk, maar blinkt nergens in uit.
Niet alleen de troepen zijn verschillend, maar ook de magie die uitgeproken kan worden door middel van het spelen van kaartjes is voor elk ras anders.

Grondstoffen en bouwen
Legereenheden en speciale eigenschappen krijg je niet zomaar. Je zult eerst gebouwen in je hoofdstad moeten bouwen, waar je je eenheden kunt opleiden. Daarvoor heb je grondstoffen nodig: hout en goud. Die kun je weer delven/kappen in de goudmijnen en bossen die op een aantal tegels op het bord staan afgebeeld. Mits je op die plek speciale arbeidereenheden hebt staan. In sommige scenario's raken de grondstoffen langzaam op, en wordt een bos of een mijn op een gegeven moment onbruikbaar. In andere scenario's zijn deze onuitputtelijk. Het delven van goud of het kappen van hout wordt geregeld door middel van een speciale dobbelsteen. Op de dobbelsteen zijn 3 zijden voorzien van een 1, 2 zijden met een 2, en één zijde met een 3. Dobbel je voor een arbeider op een mijn bijvoorbeeld een 1, dan krijg je 1 goud. Dobbel je een twee: 2 goud. Dobbel je een drie, dan krijg je 3 goud, maar als de mijnen in dit scenario op kunnen raken, dan wordt er ook meteen een speciaal markeerplaatje op de mijn neergelegd dat aangeeft dat de mijn half leeg is. Wordt er volgens op diezelfde mijn nog een keer een 3 gedobbeld, dan is de mijn leeg, en kan er daar de rest van het spel niet meer gedolven worden. Hetzelfde geldt voor de bossen.
Met de verkregen grondstoffen kun je een gebouw bouwen (kosten: 2 hout en 2 goud), of een arbeider opleiden (1 goud), of een infanterie opleiden (1 hout en 1 goud) enzovoorts. Upgraden kan ook. Het kost 2 goud en 2 hout om alle eenheden van dat type beter te laten vechten. Bij de meeste van dergelijke upgrades heb je daarnaast ook minimaal een aantal opleidingsgebouwen nodig voordat je kunt opwaarderen.

Eenheden en vechten
Als voorbeeld de infanterie van de Menselijke Alliantie:

Deze 3 tegels worden aan het begin van het spel op elkaar gelegd, met level 1 (linkse tegel met in de linkbovenhoek het cijfer 1) bovenop, en level 3 (rechtse tegel) onderop. Als deze eenheden geupgrade worden, dan wordt de bovenste tegel (level 1) onderop gelegd, en wordt level 2 zichtbaar. Voor het upgraden naar level 1 heb je 1 opleidingsgebouw voor de infanterie nodig (de 1 linksonder, bovenop de afbeelding van het gebouw). Om van level 2 naar 3 te upgraden, heb je 2 van dergelijke gebouwen nodig (zie middelste tegel, links onderin). Het symbool op de tegel voor level 3 geeft aan dat je een overwinningspunt hebt gescoord. Heb je namelijk een bepaald soort eenheden volledig geupgrade, dan levert je dat een overwinningspunt op. De grootste cijfers op de tegels geven de slagkracht aan. Voor elke eenheid die in een gevecht betrokken is, mag je een dobbelsteen gooien. Gooi je gelijk aan of lager dan dat getal, dan verslaat de eenheid een eenheid van de tegenstander. Hoe dat precies gaat en in welke volgorde eenheden vechten, dat staat uitgebreid in de spelregels beschreven, en daar ga ik verder niet op in hier.

Spelverloop in het kort
In het kort: elke ronde verloopt in 4 fasen. De beginspeler start met fase 1, waarna de speler links van hem fase 1 doorloopt, enzovoort. Dan pas gaat de startspeler verder met fase 2, en komen eerst alle andere spelers weer aan de beurt om fase 2 af te ronden. Na elke ronde wordt de startspeler gewisseld.
De 4 fasen:
Fase 1: Verplaatsen
Een speler mag zoveel eenheden (troepen en arbeiders) verplaatsen als hij maar wil, mits hij zich houdt aan de verplaatsingsregels (alle eenheden mogen 1 hokje verplaatsen, behalve de arbeiders en de vliegende eenheden, die maximaal 2 vakjes mogen verplaatsen. Alleen vliegende eenheden mogen op bergvakken komen. Enzovoorts). Ook mogen er nooit meer dan 3 eenheden van dezelfde speler op 1 vakje staan. Staan er troepen van 2 verschillende spelers op 1 vakje, dan volgt er onmiddellijk een gevecht. Ook de flanken (aangrenzende vakjes) doen mee aan het gevecht.
Fase 2: Delven
De spelers dobbelen om beurten voor grondstoffen
Fase 3: Inzetten
Spelers mogen opgeleide eenheden op het speelveld zetten, startend in de stad (of een buitenpost) en gebouwen die de vorige ronde waren aangekocht, worden nu pas afgebouwd.
Fase 4: Aanschaffen
Spelers hebben de keuze uit 1 van de volgende 3 mogelijkheden:
a) arbeiders en eenheden kopen, en in de stad in opleiding zetten. Deze kunnen pas in de volgende ronde tijdens fase 3 ingezet worden
b) gebouwen of buitenposten bouwen. Voor elke gebouw dat je in de stad bouwt moet er een arbeider aanwezig zijn in de stad. Voor buitenposten moet er een arbeider op een leeg veld staan. Ook hier geldt weer: de gebouwen zijn pas vanaf fase 3 in de volgende ronde bruikbaar
c) upgraden van eenheden. Je mag wel meerdere verschillende soorten upgraden, maar nooit 1 bepaalde soort 2 levels omhoog laten gaan in 1 ronde


Mening

Moelijkheidsgraad
Een doorsnee familiespel is Warcraft geenszins. De regels zijn toch best pittig, al is bij lange na niet zo complex als een 'echte' war game. Het hangt er ergens tussenin. Dankzij de uitstekende vertaling van de Engelstalige spelregels is het echter goed te doen.

Speelplezier
Het thema moet je aanspreken. Vooral vanwege het thema denk ik dat het een spel voor liefhebbers is. Wat betreft het spel zelf: een pittig spel dat op sommige punten wat weg heeft van Kolonisten, met uitbreiding Steden & Ridders er bovenop, nog wat Historische Scenario's erdoor gemengd, en dan nog wat magie en wat vechten erbij. Geen lichte kost dus. Maar juist dat maakt het spel veelzijdig; je raakt er niet snel op uitgekeken. De pittige prijs van het spel vind ik persoonlijk wel gerechtvaardigd. Je krijgt er namelijk ook wat voor terug.
Op dit moment zijn er al twee nieuwe scenario's beschikbaar: Gold Rush en Orcs for Sale! Deze zijn Engelstalig en in .PDF formaat. Zelf heb ik deze beide scenario's vertaald: Orks te Koop! en Goudkoorts. Let wel: deze vertaling is niet officieel, en noch Fantasy Flight Games noch PS Games zijn verantwoordelijk voor de inhoud ervan. Verder is er ook een Engelstalig Warcraft Scenario Guide. Hierin wordt beschreven wat de verschillende onderdelen van het spel kunnen doen en waarom deze werken zoals ze werken. Niet alleen interessant voor diegenen die scenario's willen maken, maar ook voor diegenen die het leuk vinden om te lezen waarom de maker van het spel bepaalde keuzes gemaakt heeft.

Design en functionaliteit
Prima, degelijk materiaal. Uitstekende vertaling. Prachtige graphics. Al had wat mij betreft het groen wel een ietsje gedempter groen mogen zijn. Ook vind ik de keuze van donkerblauw (voor de Menselijke Alliantie) en donkerpaars (voor de Ondoden) wat ongelukkig. In een wat donkerdere omgeving is het verschil tussen deze beide kleuren niet erg duidelijk.
Op de doos staat, dat het spel te spelen is in 60-90 minuten. Maak daar maar eerder 90-120 minuten van.
Verder zijn er wat fouten ontdekt en aanpassingen gemaakt door de makers. Download daarvoor de FAQ (Engelstalig).

EINDBEOORDELING: