[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: aparte manier van kaartjes veilen, vlot te spelen
Negatief: veilingklok is mechanisch en lijkt mij nogal gevoelig

Beoordeling

Relevante links
Spelregels (.pdf)

De Veilingmeesters van Amsterdam

[ Veilingmeesters van Amsterdam ]

Naam: De Veilingmeesters van Amsterdam
Uitgever: Jumbo (spelregels in PDF-formaat)
Aantal spelers: 3-5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Ontwerper: Reiner Knizia
Tijdsduur: ongeveer 90 minuten
Prijs: ongeveer 30 €

De Veilingmeesters van Amsterdam speelt zich af in de Gouden Eeuw (van 1579-1666 om precies te zijn), en de bedoeling is om zo veel mogelijk geld te vergaren met het stichten van handelsposten, het bouwen van huizen of het verkrijgen van een vooraanstaande positie op de goederenmarkt.

Het spelbord zelf is opgebouwd uit 4 'gedeelten': een zone voor de goederenmarkt, een zone voor de handelsposten, een zone voor de wijken in Amsterdam en een tijdsspoor op de rand van het bord dat loopt van 1579 tot en met 1666). De zones voor de goederenmarkt, de handelsposten en de wijken zijn ook weer in vieren gedeeld (resp. edelstenen/zijde/specerijen/suiker, America's/Africa/East Indies/Far East en Grachten/Nieuwe Zijde/Oude Zijde/Lastage). Voor elke zone geldt dat de speler met de meeste 'macht' (de meeste handelsposten, de meeste huizen of de beste positie op de goederenmarkt) in elk van de zones ook het meeste geld zal verdienen tijdens de scorerondes. Ook spelers die op een tweede, derde en vierde plaats staan in elke zones krijgen geld uitgekeerd, al is dat minder.

Verder zijn er gebeurteniskaartjes, waar op staat wat de speler die het kaartje in bezit heeft mag doen. Dat kan varieren van het plaatsen van een huis in een wijk van Amsterdam, of het stichten van een handelspost, of het verplaatsen van goederen op de goederenmarkt, of een zandloper waarmee de pion op het tijdsspoor vooruit gaat. Op het tijdsspoor staat voor elk jaar aangegeven wat er in dat jaar gebeurt: iedereen mag naar keuze een handelspost stichten, of er wordt geld uitgekeerd, of iedereen verliest een huis in Amsterdam. Niet elke gebeurtenis op het tijdsspoor is dus positief; vooral in de laatste jaren gebeuren er nogal wat rampen!

Er zijn 2 mogelijkheden om een actiekaartje in handen te krijgen: je bent burgemeester en je mag gratis een kaartje naar keuze uitspelen, of je hebt het kaartje op de veiling per afslag verkregen.

Spelbeurt
Wanneer een speler aan de beurt is, dan is hij op dat moment 'burgemeester'. De burgemeester krijgt 3 schijven: een schijf waarop een actiekaartje gelegd moet worden dat ongespeeld naar de aflegstapel gaat, een schijf waarop een actiekaartje komt te liggen dat hij zelf gaat spelen en een schijf waarop het actiekaartje voor de veilingafslag komt te liggen. De burgemeester neemt 3 keer een actiekaartje van de gedekte stapel met actiekaartjes. Hij trekt het eerste kaartje, en besluit wat er met het kaartje gaat gebeuren: aflegstapel, zelf spelen of op de veiling zetten. Pas als die keuze is gemaakt pakt hij het tweede kaartje en neemt daar weer een besluit over. Hetzelfde geldt voor het derde kaartje. Op elke schijf ligt nu een kaartje. Het kaartje voor de aflegstapel wordt als eerste verwijderd; daarna speelt de burgemeester het kaartje dat hij voor zichzelf opzij gelegd heeft en als laatste komt het veilingkaartje aan de beurt. Alle spelers mogen nu meebieden. De veilingklok gaat lopen, en start op 200.000 florijnen. De wijzer van de klok loopt naar beneden. De speler die als eerste op de klok slaat (en dus het meeste geboden heeft) mag het actiekaartje uitspelen. Als de burgemeester een zandloper trekt tijdens het omdraaien van de actiekaartjes, dan wordt de pion op het tijdsspoor verplaatst. Als er een speciale gebeurtenis is in dat jaar, dan gaat die gebeurtenis meteen in werking, voordat de burgemeester het volgende actiekaartje trekt. Wanneer alle actiekaartjes gespeeld zijn, wordt de volgende speler burgemeester.

Winnaar is diegene die uiteindelijk het meeste geld overhoudt aan het einde van het spel.


Mening

Moelijkheidsgraad
Niet moeilijk te begrijpen. De spelregels zijn duidelijk. In het begin kost het wel eventjes wat tijd om te onthouden welke gebeurtenissen er op het tijdsspoor plaatsvinden.

Speelplezier
Een leuk spel voor de hele familie. Een klein beetje geluk (bij het trekken van de actiekaartjes), actie (de afslag van de kaartjes op de veiling) en tactiek (proberen om in een van de zones de macht te krijgen, of in elke zone een tweede of derde plaats zien te bemachtigen? Hoeveel moet ik bieden voor de kaartjes op de veiling?). Kortom: er zit vanalles in. Vervelend is wel, dat de klok niet op het bord geplaatst kan worden, zodat alle spelers er goed bij kunnen. Met 3 personen is het niet zo'n probleem. Met 4 of 5 mensen is er altijd wel iemand die behoorlijk moet reiken om bij de klok te kunnen (* zie voetnoot).

Design en functionaliteit
De veilingklok: er is op andere sites al het een en ander over gezegd. De klok is mechanisch, en, wat ik zelf eigenlijk het minst degelijk aan de klok vind, is de vrij dunne plastic wijzer. Door aan die wijzer te draaien moet je namelijk de klok opwinden, en dat gaat nogal stroef. Ik zie die wijzer nog wel eens breken, bij het opwinden van de klok (*zie voetnoot).

EINDBEOORDELING:

* NB: Omdat de klok wat minder bereikbaar is bij een spel met 4 of 5 personen, en omdat de wijzer ons nogal breekbaar leek, boodt een vriend van ons aan om een nieuwe klok voor ons te maken. Het uiteindelijk resultaat is een elektronische klok, met wijzer, waarbij spelers ieder een eigen knop krijgen om de klok te stoppen. Je zou dan zelfs kunnen afspreken, dat de knop onder tafel gehouden wordt, zodat andere spelers niet zien/merken wanneer je van plan bent de knop in te drukken (er zitten namelijk altijd spelers bij met een enorm snel reactievermogen, zodat de minder snellen altijd bot vangen). De nieuwe veilingklok is inmiddels klaar.