[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: echt een treinspel, met redelijke diepgang, dat toch geen uren in beslag neemt om te spelen
Negatief: spelregels onduidelijk, geen £ 500 briefjes

Beoordeling

Stephensons Rocket

[ Stephensons Rocket ]

Naam: Stephensons Rocket
Uitgever: Pegasus Press / 999 Games
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Ontwerper: Reiner Knizia
Tijdsduur: ongeveer 75 minuten
Prijs: ongeveer 28 €

Engeland, 1830. De eerste trein, de Rocket van George Stephenson, rijdt het traject Manchester-Liverpool. De spelers zijn spoorwegbaronnen, en moeten proberen om spoorwegen aan te leggen en stations op strategische plaatsen te bouwen. Wie dat goed voor elkaar krijgt, verdient het meeste geld en wint het spel.

Beginopstelling
Het bord, dat een kaart vormt van Zuid-Engeland, wordt op de tafel gelegd. Er zijn drie verschillende soorten steden: 7 startsteden, die ieder een andere kleur hebben, een aantal stationssteden en een aantal metropolen. Er zijn 7 houten locomotieven in dezelfde kleuren als de 7 startsteden. Deze locomotieven worden in de startsteden met de corresponderende kleur gezet. De goederenfiches (met daarop een stadsnaam vermeld) worden op de metropolen gelegd (3 per stad). De aandelen worden naar kleur gesplitst en op de aandelenvakken op het bord neergelegd.

Het geld en de passagiersfiches komen naast het bord te liggen. Verder zijn er stations, in 4 verschillende kleuren (andere kleuren dan de steden). Elke speler kiest een kleur en legt de stations in die kleur voor zich neer.

Spelverloop
Om de beurt mogen de spelers twee acties uitvoeren. Spelers kunnen kiezen uit drie acties, waarbij ze twee verschillende of twee dezelfde acties achter elkaar mogen uitvoeren. Uitzondering is een stukje spoor aanleggen; dat mag niet twee keer tijdens een beurt. De 3 acties zijn:
1. Goederenfiche nemen

Een speler mag een goederenfiche uit één van de steden nemen en open voor zich neer leggen.
2. Een station plaatsen of verplaatsen
Een speler mag een station op het bord plaatsen volgens de volgende regels: a) het station mag niet in een stad geplaatst worden, b) het station mag niet op een veld geplaatst worden waaraan een ander station of een locomotief ligt. De speler mag, mits aan bovenstaande regels wordt voldaan, ook een station in eigen kleur verplaatsen i.p.v. er één uit eigen voorraad te nemen.
3. Stukje spoor aanleggen

Een speler mag de locomotief in de rijrichting een veld verplaatsen. Er wordt dan een stukje spoor aangelegd (op het veld waar de locomotief oorspronkelijk stond) en de speler krijgt 1 aandeel van die maatschappij. Locomotieven mogen niet op steden, spoortegels of andere locomotieven worden gezet. Belangrijk is nog dat spelers die aandelen hebben in de maatschappij een veto-recht hebben: ze mogen de aanleg afkeuren. In dat geval gaat de veto-ronde van start. Eén voor één mogen de spelers die aandelen in de lijn bezitten aandelen inzetten om de aanleg te voorkomen. De hoogste bieder levert het aantal geboden aandelen in en zet de locomotief in de richting die hij liever ziet.

Wanneer een speler een spoorweg aansluit aan een station van een andere speler ontvangt hij daarvoor een passagiersfiche.

Waar het allemaal om draait
Tijdens en aan het einde van het spel wordt geteld. Op basis daarvan kun je geld of aandelen uitgekeerd krijgen.

Tijdens het spel ontvang je geld of aandelen als:
1) een stad aangeloten wordt op de spoorlijn; de speler met de meeste goederenfiches van die stad ontvangt £ 2000 en de speler met de op één na meeste goederenfiches £ 1000
2) een stationsstad voor het eerst wordt aangesloten op een spoorlijn; de speler met de meeste stations aan die spoorlijn ontvangt £ 1000 voor elke metropool, stationsstad en startplaats die langs de lijn ligt. De speler met de op één na meeste stations ontvangt £ 500 per metropool, stationsstad en startplaats aan die lijn.
3) twee spoorlijnen fuseren; spoorlijnen fuseren wanneer een locomotief op een veld wordt gezet dat grenst aan een spoortegel of een locomotief van een andere maatschappij. De maatschappij die de locomotief zette wordt opgeheven en de speler die de meeste aandelen had in de opgeheven maatschappij ontvangt £ 1000 per metropool, stationsstad en startplaats die aan die lijn lag plus nog eens 1 aandeel van de nieuwe maatschappij per 2 ingeleverde aandelen van de oude.

Het spel eindigt als of alle 60 spoortegels zijn gelegd of als er nog slechts van 1 maatschappij aandelen te krijgen zijn. Dan wordt een eindtelling gehouden:
1) Goederenfiches die afkomstig zijn uit steden die niet zijn aangesloten worden weggelegd. De overgebleven fiches worden per symbool geteld. Diegene die de meeste fiches van 1 soort heeft, ontvangt £ 6000 en de speler met de op één na meeste fiches van die soort £ 3000
2) Stations aan elke (niet opgeheven) spoorlijn worden geteld. Per lijn wordt bekeken welke speler de meeste stations heeft. Die krijgt £ 1000. De speler met het op één na hoogste aantal stations £ 500.
3) De speler met de meeste aandelen in een lijn ontvangt voor elke metropool, stationsstad of startstad die aan de lijn grenst £ 1000. De speler met het op één na hoogste aantal £ 500 per stad.

In alle gevallen geldt: wanneer twee spelers beiden het hoogste aantal hebben, dan wordt het geld voor beide plaatsen opgeteld en door twee gedeeld. Wanneer er meerdere tweede plaatsen zijn, wordt het geld dat plaats twee oplevert evenredig verdeeld over de spelers die op de tweede plaats komen.

De speler met het meeste geld heeft gewonnen.


Mening

Moelijkheidsgraad
Op zich is het spel niet zo moeilijk, als je het eenmaal doorhebt. Toch zijn de spelregels op sommige punten onduidelijk, en is het even puzzelen.

Speelplezier
De spelregels zijn wat onduidelijk of onvolledig. Maar als je die eenmaal een beetje op een rij hebt gezet, dan speelt het best aardig. Geluksfactor is nihil, en er is wat interactie vanwege de veto-rondes. Een spel dat misschien niet continue boeit, maar zeker de moeite waard is.

Design en functionaliteit
Mooie graphics, degelijk materiaal. Er is wel één ding dat me stoort: er zijn geen briefjes van £ 500. En aangezien tweede plekken nogal regelmatig £ 500, £ 1500 etc. opleveren, is dat bijzonder vervelend. Mij stoort het behoorlijk.

EINDBEOORDELING: