[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: apart spelmechanisme
Negatief: voor sommigen misschien iets te kunstmatig qua regels

Beoordeling

Relevante links
Canal Grande

Canal Grande spelregels (voor 4 personen)
Adlung Spiele

San Marco

[ San Marco ]

Naam: San Marco
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 3-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Ontwerper: Alan Moon en Aaron Weissblum
Tijdsduur: ongeveer 1 uur
Prijs: ongeveer 31 €

Venetië. De Grote Raad, die bestaat uit vooraanstaande families en met de Doge aan het hoofd, besluit dat er nog een familie mag toetreden. Jij moet, als afgezant van de strijdende families, de gunst van de Doge zien te verwerven. Je moet proberen om een meerderheid te veroveren in de zes stadsdelen, om zo aan prestige te winnen.

Het bord is opgedeeld in 6 Venetiaanse stadsdelen: Cannaregio, Santa Croce, San Polo, San Marco, Dorsoduro en Castello. Op elk stadsdeel staan twee cijfers en een dobbelsteen afgebeeld. De cijfers zijn de prestigepunten die je kunt behalen als de Doge dat stadsdeel bezoekt. Het eerste cijfer is het aantal punten voor de speler met de meerderheid aan edelen in dat stadsdeel en het tweede voor de tweede speler.

De dobbelsteen is alleen aan het begin van het spel van belang, bij de opstelling. Iedere speler krijgt 25 edelen, 2 prestigestenen en 1 brug. Om beurten moeten de spelers dobbelen (in totaal 4x) en de worp van de dobbelsteen geeft aan in welk stadsdeel je twee edelen mag plaatsen. Gooi je bijvoorbeeld een 1, dan mag je twee edelen plaatsen in Cannaregio, gooi je een 5, dan mag je er twee in San Marco plaatsen. 1 van de prestigestenen wordt op de scorerand op 0 geplaatst. De oranje markeringssteen geeft aan in welke fase het spel zit (er zijn in totaal 3 fasen) en wordt op I op de zon gelegd. Dan mag elke speler nog een brug plaatsen tussen twee stadsdelen, waarbij er nooit meer dan 3 bruggen van elke speler tussen twee stadsdelen mogen liggen. Op de brug zet de speler een edele van z'n eigen kleur. De twee soorten kaarten (actiekaarten en limietkaarten) worden elk geschud en vormen de trekstapels.

Verloop van een fase
De startspeler houdt de overgebleven prestigestenen in de hand en trekt er blind 1 om die vervolgens in de rolverdelingstabel te leggen. Deze rolverdeling geeft aan welke speler straks kaarten in 2 stapels mag verdelen, en wie z'n 'partner' is die vervolgens één van deze stapels mag kiezen om uit te spelen. Bij vier personen zijn er dus twee verdelers en twee kiezers (er zijn aangepast spelregels voor 3 personen). De eerste verdeler pakt 5 actiekaarten en 3 limietkaarten, kijkt welke kaarten dit zijn en verdeeld de kaarten in 2 stapels. Die 2 stapels vormen het aanbod voor de kiezer, en elk aanbod moet op z'n minst 1 kaart hebben. Vervolgens mag de liezer naar de twee stapels kijken en er 1 uitzoeken. Deze stapel gaat hij uitspelen. De verdeler moet de overgebleven stapel uitspelen. Een fase is ten einde wanneer een speler 10 of meer limietpunten heeft bereikt. Die limietpunten bestaan uit de waardes die de limietkaarten weergeven die een speler noodgedwongen heeft gekregen in de stapels. Als er 2 of meer spelers nog geen 10 limietpunten hebben, terwijl er 1 of 2 spelers al wel de limiet gehaald hebben, dan mogen de spelers met minder dan 10 limietpunten nog 1 extra ronde spelen. Pas dan begint de volgende fase: de oranje steen wordt 1 fase verder geschoven en alle kaarten worden opnieuw geschud.

[ San Marco ]

Limietkaarten
Er zijn maar 3 soorten limietkaarten: kaarten met 1 limietpunt, met 2 limietpunten en met 3 limietpunten.

Actiekaarten
Er zijn 5 soorten actiekaarten:

Kaartsoort Actie
Gebiedskaart Met deze kaart mag je een edele bijplaatsen in het gebied dat op de kaart staat. Heeft de speler een eigen brug naar een naburig gebied, dan mag hij de edele ook daar naar toe zetten.
(zie linkerkaart in bovenstaande afbeelding als voorbeeld)
Brugkaart De speler mag een brug plaatsen en daarop een edele van z'n eigen kleur zetten. Voorwaarde is, dat twee stadsdelen door maximaal 3 bruggen verbonden mogen worden. Zijn er geen bruggen meer in de algemene voorraad, dan mag de speler ergens op het bord een brug wegnemen of overnemen.
(zie middelste kaart in bovenstaande afbeelding als voorbeeld)
Overloperkaart De speler mag een edele van een andere speler van het bord nemen (en aan de speler teruggeven) en een edele van z'n eigen kleur daarvoor in de plaats zetten.
Verbanningskaart Met deze kaart mag een speler in een van de gebieden een kleur aanwijzen en dobbelen. Het aantal gedobbelde ogen geeft aan hoeveel edelen van die kleur van het bord verdwijnen. Wanneer het aantal ogen hoger is dan het aantal edelen van die kleur in dat stadsdeel, dan moet de speler edelen van zichzelf uit dat gebied wegnemen, mits die er staan. Stel er staan 4 edelen van de tegenpartij en 4 van de speler met de kaart en deze dobbelt 6, dan verdwijnen de 4 edelen van de tegenpartij en 2 edelen van zichzelf.
Dogekaart Hier vallen de prestigepunten mee te verdienen. Wanneer deze kaart uitgespeeld wordt, dan moet de speler een beoordeling uitvoeren. De beoordeling staat met twee getallen in elke stadsdeel aangegeven (zie inleidend stukje). De eerste keer dat deze kaart gespeeld wordt, mag de speler de Doge in het spel brengen, in een stadsdeel naar keuze zetten, en de beoordeling uitvoeren. Bij elke volgende keer mag de Doge naar een ander gebied verplaatst worden. De Doge mag echter alleen over bruggen verplaatst worden. Gaat de Doge over een brug van eigen kleur, dan kost dit niets. Gaat de Doge over een brug van een tegenspeler, dan krijgt die speler 1 prestigepunt, en wordt er 1 prestigepunt van de Doge-speler afgetrokken. Dit geldt voor elke brug afzonderlijk. Wanneer er geen enkele brug ligt vanaf het startpunt van de Doge, dan mag de speler ten koste van 2 prestigepunten de Doge naar een aangrenzend gebied verplaatsen.
(zie rechterkaart in bovenstaande afbeelding als voorbeeld)

Degene die na drie fasen de meeste prestigepunten heeft weten te behalen, heeft gewonnen.

NB Adlung Spiele kondigde op Spiel 2002 in Essen een 2-persoonskaartversie hiervan aan, die de naam Canal Grande heeft. Richtprijs ligt rond de 7 € in Duitsland. Overigens kun je ook twee sets kaarten bij elkaar voegen, zodat je het spel met z'n vieren kunt spelen. Voor een gecombineerde set zijn er aparte spelregels. Handig voor op reis.


Mening

Moelijkheidsgraad
Matig complex wat betreft de regels. Dit komt eigenlijk meer door het nogal uitzonderlijke spelmechanisme. Het is even wennen. Verder blijkt het spel te zijn waar veel in zit wat betreft tactiek en strategie.

Speelplezier
Bij het spel komt redelijk veel denkwerk kijken, en vooral de eerste keer is het wat onduidelijk hoe alles in elkaar grijpt. Het spelmechanisme is nogal bijzonder en persoonlijk vind ik dit een van de interessanter spellen die ik heb. Veel interactie ook met andere spelers: het verdelen en vervolgens kiezen van kaartjes, je andere tegenstanders een beetje dwars zitten met het uitspelen van een verbannings- of overloperskaart, of het wegnemen van bruggen. Kortom: een bijzonder spel.

Design en functionaliteit
Mooie graphics, met degelijk houten materiaal. De bruggetjes zijn van plastic.

EINDBEOORDELING: