[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: spelregels snel te leren, tactisch
Negatief: puntentelling omslachtig

Beoordeling

Samurai

Naam: Samurai
Uitgever: Hans im Glück / 999 Games
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Ontwerper: Reiner Knizia
Tijdsduur: ongeveer 45 minuten
Prijs: ongeveer 31 €

Het doel van het spel Samurai is om boeddha's, helmen en rijstvelden te verzamelen. Dit doe je door de stadsvelden waarop deze stukken staan opgesteld (de spelers mogen in de eerste beurten ieder hun portie boeddha's, helmen en rijstvelden plaatsen; pas dan begint het eigenlijke spel) te omsingelen met machtsfiches. Wanneer een stad volledig omsingeld is, wordt gekeken welke speler het meeste macht bezit over respectievelijk de boeddha's, rijstvelden en helmen (indien die in de stad aanwezig zijn). De speler met de meeste macht mag het desbetreffende stuk van de kaart halen. De verzamelde boeddha's, helmen en rijstvelden zijn voor de uiteindelijke puntentelling van belang.

Wanneer een speler machtsfiches heeft gelegd, mag hij van een gedekte stapel zijn fiches aanvullen. Deze fiches zijn niet zichtbaar voor de andere spelers. Aan het eind van het spel volgt de puntentelling.


Mening

Moelijkheidsgraad
De regels van het spel zijn eenvoudig; de puntentelling vind ik omslachtiger en lastiger dan de regels van het spel zelf. Ik vind het persoonlijk wat ver gezocht allemaal.

Speelplezier
Afgezien van de omslachtige puntentelling vind ik het een alleraardigst spel. Samurai speelt vlot, de regels zijn snel te begrijpen, en het spel is speelbaar voor zowel 2, 3 als ook 4 personen. Persoonlijk vind ik het spel leuker om te spelen met 3 of 4 personen. Er gebeurt meer op het bord en er is meer interactie. Maar verder: lekker vlot speelbaar. Een leuke toevoeging op elke verzameling.

Design en functionaliteit
Het design is degelijk, op de zichtschermen na. Die hadden wat mij betreft van iets dikker karton mogen zijn. Alles is keurig afgewerkt, de spelcomponenten bestaan verder uit stevig karton of glasfiber.

EINDBEOORDELING: