[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: vlot wed- en blufspel, vooral leuk met veel spelers
Negatief: niet zo leuk met 2 spelers

Beoordeling

 

Relevante links

Nederlandstalige spelregels op de Alea-site (in .pdf- en .doc-formaat)

Royal Turf

[ Royal Turf ]

Naam: Royal Turf
Uitgever: Alea
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Ontwerper: Reiner Knizia
Tijdsduur: ongeveer 1 uur
Prijs: ongeveer 17 € (in Nederland alleen bij spellenspeciaalzaken of via Internet te koop)

Ascot, 1898. Weddenschappen worden afgesloten, de paarden starten, en de spanning stijgt...Welk paard zal als eerste over de finish komen?

Beginopstelling
Het spelbord wordt op tafel gelegd, en de kaartjes met daarop de namen van de paarden worden geschud. Het eerste kaartje bepaalt welk paard het dichtst bij de start mag beginnen, het desbetreffende paard wordt op de renbaan neergezet en de kaart wordt net boven het paard op het spelbord gelegd, naast het bord. Dan wordt het volgende kaartje getrokken en dat bepaalt de startopstelling van het tweede paard, enz., totdat alle 7 paarden aan de start staan. Wordt er een paard tijdens het bepalen van de opstelling voor een tweede keer getrokken, dan gaat dit naar de aflegstapel. Het kaartje met de gekruiste zwepen wordt op eenzelfde vakje op de renbaan gelegd. Het eerste paard dat hierover heen gaat, krijgt een bonus van £ 100. Dan kiest elke speler een kleur, en krijgt de bijbehorende wedfiches: een fiche waar het nummer 2 op staat, en twee waarop '1' staat. Daarmee kan straks gewed worden: met de 1 wed je op een paard, en als dat paard als een van de eerste drie over de finish komt, dan krijg je 1x de waarde uitgekeerd die staat vermeld op het spelbord (het winnende paard krijgt bijvoorbeeld £ 500 pond wanneer er maar 1 speler op hem in heeft gezet, £ 350 per speler wanneer er 1 spelers op hem gewed hebben, enz. Het complete uitkeringsschema staat op het spelbord afgedrukt). Heb je het fiche met het cijfer 2 ingezet op een paard, dan wordt dit bedrag 2x uitgekeerd. Als je hebt gewed op een paard dat het traagste is (het verst verwijderd staat van de finish wanneer het derde paard binnen is, dan moet je £ 100 betalen. Had je daarop het fiche met de '2' ingezet, dan moet je zelfs £ 200 betalen.

Spelverloop
Het spelbord bestaat uit een renbaan, met op de rand de 7 paarden die aan de race meedoen. Van elk paard zijn er drie kaartjes met daarop 4 cijfers. Die cijfers geven aan hoeveel plaatsen een paard op de renbaan mag lopen. Welk cijfer gebruikt wordt, ligt aan de worp van de dobbelsteen. Op de speciale dobbelsteen staan namelijk 4 symbolen: een paardenhoofd (3x), een cap (1x), een zadel (1x) en een hoefijzer (1x).

Elk paard heeft dus z'n sterke en zwakke punten. Volgens de spelregels staat het paardenhoofd voor de snelheid van het paard, de cap voor de behendigheid van de jockey, het zadel voor de ervaring van het paard en het hoefijzer voor het doorzettingsvermogen van het paard.

Er wordt bepaald welke speler mag beginnen. De spelers gaan nu om beurten hun wedfiches inzetten, beginnende met de startspeler. Deze fiches worden open op de paardenkoppen op het spelbord gelegd. Als alle fiches zijn ingezet, dobbelt de startspeler. De speler bepaalt nu, welk paard hij laat lopen. Hij kan bijvoorbeeld besluiten om een paard vooruit te zetten waarop hij zelf gewed heeft, omdat het aantal stappen groot is. Of, als hij geen 'eigen' paard kan verzetten met een redelijk aantal stappen, dan kan hij een paard van de tegenstander verzetten, als dat bijvoorbeeld maar 1 stap is. Dit laatste betekent namelijk, dat het paard deze ronde niet meer verzet mag worden. Om aan te geven dat het paard verzet is, schuif je het paardenkaartje naast het bord omhoog. Dan dobbelt de volgende speler, enzovoorts. Wanneer alle paarden aan de beurt zijn geweest, worden de paardenkaartjes teruggeschoven, totdat de eerste drie plekken op het podium bezet zijn. Het geld wordt uitgekeerd, de paarden worden van de renbaan genomen, en alle paarden worden opnieuw volgens de methode die in 'Beginopstelling' beschreven staat aan de start gezet, en een nieuwe ronde wordt gestart. In totaal worden er drie rondes gespeeld.
De speler die aan het eind van de drie rondes het meeste geld heeft, is winnaar.

Variant
Naast de fiches met de nummers 1 en 2 is er van elke kleur ook nog een fiche met daarop het cijfer '0'. Dit fiche wordt, samen met de andere wedfiches, gebruikt in de 'gesloten' variant: spelers zetten nu hun fiches zo in, dat andere spelers niet kunnen zien hoeveel ze wedden op een paard. De wedfiches worden dus gedekt op de paarden gelegd. Het 0-fiche is niets meer dan bluf. Als een paard waarop je met het 0-fiche hebt ingezet de race wint, krijg je niets.

Mening

Moelijkheidsgraad
Simpel spel, met gemakkelijke spelregels. Ook leuk met kinderen vanaf een jaar of 8, 9 te spelen.

Speelplezier
Een vlot wed- en biedspelletje om af en toe eens tussendoor te spelen. Op de doos staat aangegeven dat het spel ook voor 2 personen geschikt is. Persoonlijk vind ik 'm dan minder leuk. Hoe meer mensen, hoe leuker hij wordt, mijns inziens. Met de juiste groep in de juiste stemming een hardstikke leuk spelletje!

Design en functionaliteit
Degelijk. Het thema is leuk uitgewerkt.

EINDBEOORDELING: