[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: chaotisch, grappig
Negatief: chaotisch, geen spel dat door iedereen even erg gewaardeerd wordt

Beoordeling

Relevante links
Nieuwe borden downloaden
Bord editors

Varianten (Duitstalig)

Robo Rally / Robo Rally: Crash & Burn

Naam: Robo Rally
Uitgever: Wizards of the Coast / 999 Games
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Ontwerper: Richard Garfield
Tijdsduur: ongeveer 60 minuten
Prijs: ongeveer 27 €

In Robo Rally moet je robotjes over het bord bewegen door ze te programmeren. Wiens robot het eerst bij de finish is, heeft gewonnen. Het begin- en eindpunt wordt elk spel opnieuw bepaald. Ook kun je er voor kiezen om naast deze twee punten nog meer punten te kiezen waarlangs de robot moet gaan. Het spel heeft 4 borden, en elk bord stelt een fabriekshal voor, waarin lopende banden, lasers, persen, gaten, reparatiepunten en draaischijven geplaatst zijn. Elke speler krijgt een eigen robotje, en moet die (veilig) door de hal loodsen met behulp van een programma met 5 stappen, dat samengesteld wordt uit 9 programmakaarten. Op die programmakaarten staan acties, zoals 1, 2 of 3 stappen vooruit lopen, een stap achteruit lopen, linksom draaien, rechtsom draaien en 180° draaien.

Spelverloop
Het spelbord (of spelborden; je kunt de borden ook aan elkaar leggen, zodat de hal groter wordt) wordt gekozen, en er wordt bepaald hoeveel checkpoints (vlaggen) erop gezet worden, en waar die vlaggen neergezet worden. Hoe meer checkpoints en hoe meer borden, hoe langer het spel duurt. Zelf kiezen we meestal maar 1 bord, en 3 vlaggen, waarmee je korte, snelle potjes krijgt met veel interactie. Elke speler krijgt een backup fiche en 3 levenspunten. Als laatste krijgen de spelers elk 9 programmakaarten.

In de eerste ronde mag elke speler zelf bepalen in welke richting hij loopt vanaf het startpunt (checkpoint 1). De voorwaarde in de eerste ronde is echter wel, dat je als eerste een bewegingskaart (1, 2 of 3 stappen vooruit of een stap achteruit) moet spelen. Heb je geen enkele bewegingskaart, dan mag je 9 nieuwe kaarten trekken. Alle spelers stellen nu een programma samen van 5 programmakaarten. Die zullen gedurende de ronde achtereenvolgens en volgens de neergelegde volgorde gespeeld worden. Heeft iedereen het programma samengesteld, dan draaien alle spelers hun eerste programmakaart om. De speler met de kaart met het laagste nummer mag als eerste de zet doen. Dan volgt de speler met het daarop volgende laagste nummer, enz. Robotjes kunnnen elkaar ook wegduwen; heeft de robot van speler A 1 stap vooruit gedaan in bijvoorbeeld zuidelijke richting, en daarna zet een speler B zijn robot 3 stappen vooruit in zuidelijke richting, dan wordt de robot van speler A automatisch 2 extra stappen vooruit geduwd (waarmee de rest van zijn programma helemaal in de soep kan lopen!).

Vervolgens gaan alle apparaten en lopende banden in de fabriek in werking in een specifieke volgorde: de lopende banden gaan als eerste lopen en transporteren de robots die op dat moment op de lopende band staan. Vervolgens gaan de hydraulische schuiven in werking, indien die aanwezig zijn. Deze schuiven duwen de robots die op dit veld met de schuif staan naar een aangrenzend veld. Vervolgens draaien de tandwielen de robots een kwartslag naar links of rechts, daarna bewegen de persen, die, als een robot op een veld met deze persen is uitgekomen, de robot verpletteren. Dan gaan de lasers in werking, die de robot schade toebrengen, en als laatste gaan de reparatiepunten in werking. Op de reparatiepunten en de checkpoints wordt ook een backup gemaakt. Wanneer een robot kapot gaat, dan zal dat het nieuwe startpunt zijn van de robot, als die weer in het spel gebracht wordt.

Als een robot is doodgegaan (verpletterd door een pers, van het bord getransporteerd via een lopende band, of in een gat gevallen) dan moet de speler een levenspunt inleveren, en mag het programma niet meer afmaken. Pas in de volgende ronde, wanneer de nieuwe programma's gemaakt worden, mag de speler de robot weer in het spel brengen. Wanneer een robot schade heeft opgelopen (laserstralen), dan krijgt hij voor elke laserstraal die hem heeft geraakt de volgende ronde 1 programmakaart minder om zijn programma van 5 stappen uit samen te stellen. Wanneer de robot 5 schadepunten heeft, dan wordt de laatste programmastap vastgezet. Mocht een beschadigde robot kapot gaan, dan verliest hij een levenspunt, maar is de volgende ronde wel weer volledig hersteld. Ook op de reparatiepunten kun je een robot (gedeeltelijk) herstellen.

Als alle spelers hun zet hebben gedaan en alle apparaten in de fabriek hebben hun werk gedaan, dan wordt de tweede programmakaart omgedraaid. De spelers verzetten hun robot, de apparaten in de hal gaan in werking, en de schadepunten worden toegekend. Dit gaat zo door totdat alle spelers hun 5 kaarten hebben omgedraaid. De gespeelde kaarten worden ingeleverd, en de spelers krijgen nieuwe kaarten, waaruit ze weer een programma van 5 stappen moeten maken. Dit gaat zo door totdat iemand zijn robot aan de finish heeft gekregen en winnaar van het spel is.

Naam: Robo Rally: Crash & Burn
Uitgever: Wizards of the Coast / Amigo
Aantal spelers: 2-8
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Ontwerper: Richard Garfield
Tijdsduur: ongeveer 60 minuten
Prijs: ongeveer 27 €

Uitbreiding op Robo Rally. Alleen speelbaar met de basisset.

In deze uitbreidingsset die alleen in Duitsland uitkwam (Amigo) en niet in Nederland (999 Games) zitten 4 extra robots, extra borden met nieuwe fabrieksonderdelen, speciale kaarten en losse fabriekselementen waarmee je de borden nog moeilijker kunt maken.

De uitbreiding speelt hetzelfde als de basisversie. Wel zijn er een aantal dingen toegevoegd. Zo is er een extra spelregel die zegt dat alle robots zelf ook een laser voorop hebben zitten. Met deze laser schieten ze nadat de fabrieksonderdelen zijn afgehandeld recht vooruit. Staat er een andere robot in hun gezichtsveld, dan krijgt deze 1 schadepunt. Verder kun je, als je een veld met 2 reparatiesleutels bereikt, er ook voor kiezen om een speciale optiekaart te trekken. Die optiekaarten kunnen best interessant zijn. Zo zit er bijvoorbeeld een kaart bij die je het recht geeft om een andere robot die binnen een bepaalde radius staat, op afstand te besturen. Leuk om een medespeler mee te pesten. Of wat dacht je van remmen? Daarmee kun je, als je +1 vooruit had gepland, besluiten om alsnog te blijven staan. In totaal zijn er 26 van dergelijke optiekaarten.


Mening

Moelijkheidsgraad
Een niet al te moeilijk spel, al vergt het wel een klein beetje ruimtelijk inzicht. Mensen die moeite hebben met landkaarten lezen, en links en rechts door elkaar halen als ze de kaart niet kunnen draaien, zullen een kluif aan dit spel hebben.

Speelplezier
Dit spel is absoluut een van onze favorieten, en hij komt dan ook met regelmaat op tafel. Ook onze vrienden vinden het een geweldig spel en vragen regelmatig of we 'dat spel met die robotjes' mee willen nemen. Het feit dat je programma soms helemaal in de soep draait maakt het spel lollig. Een tactiek om te winnen is er eigenlijk niet. Al is het wel zo dat je wel een beetje kunt inschatten of je als laatste een zet mag doen (en dus minder kans hebt om zelf weggeschoven te worden): de draaikaarten hebben namelijk lage nummers, als ook de kaart '1 stap achteruit', en de kaarten met 3 stappen vooruit hebben de hoogste nummers. Helemaal leuk wordt het met de uitbreidingsset. Vooral de nieuwe borden met nieuwe fabrieksonderdelen en de optiekaarten maken het spel diverser.

Verder zijn er ook sites waar je nieuwe borden kunt downloaden (die nieuwe elementen bevatten!) om ze vervolgens te printen. En er zijn programmaatjes waarmee je zelf makkelijk borden kunt ontwerpen.

 

Design en functionaliteit
Degelijk; de robotjes zien er leuk uit.

EINDBEOORDELING: