[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: apart biedspelletje, pittig om goede tactiek in te schatten
Negatief: te krappe uitsparing voor de fiches, kan nogal grillig verlopen, omslachtige telling

Beoordeling

2-speler variant
Gebruik alleen de zonnen met de nummers 2 t/m 9. Verdeel ze in twee stapels:
Stapel 1: 2-5-7-8
Stapel 2: 3-4-6-9
Start met het leggen van Ra-fiches in het vakje rechts van het 3- spelers-vakje. De rest van de regels blijft hetzelfde.

Ra

[ Ra ]

Naam: Ra
Uitgever: Alea / 999 Games
Aantal spelers: 3-5
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Ontwerper: Reiner Knizia
Tijdsduur: ongeveer 45 minuten
Prijs: 20 €

Het thema heeft eigenlijk erg weinig te maken met het spel zelf. Volgens de inleiding is Ra een spel dat '...zich uitstrekt over 2000 jaar geschiedenis van het oude Egypte. De spelers leiden elk een dynastie, en proberen roem en eer te behalen door zoveel mogelijk farao's aan te stellen, monumenten te bouwen en de vruchtbaarheid van de Nijl te benutten'. Tijdens het spel heb ik geen seconde het idee dat ik daarmee bezig ben. Desalniettemin is Ra een leuk biedspelletje om zo nu en dan eens te spelen.

Het draait allemaal om het vergaren van zoveel mogelijk roempunten. De roempunten krijg je na elk tijdperk. Er zijn drie tijdperken. Je kunt roempunten krijgen door fiches te verzamelen. Er zijn 6 soorten fiches:

Farao's: dit zijn de fiches met een donkergroene achtergrond. De speler die aan het eind van een tijdperk de meeste farao's in z'n bezit heeft, krijgt 5 punten. De speler met de minste farao's verliest 2 punten.
Nijl-fiches: daarvan zijn er twee soorten: gewone (met een rivier met een oever erop) en overstromingsfiches (met een rivier zonder oever erop). De speler krijgt zoveel roempunten als het aantal Nijl-fiches dat hij heeft, met als regel dat er op z'n minst 1 overstromingsfiche bij moet zitten. Wanneer de punten aan het eind van een tijdperk geteld zijn, worden de overstromingsfiches verwijderd.
Beschavingsfiches: de fiches met de grijze achtergrond. Er zijn 5 verschillende. Elke speler die aan het eind van een tijdperk geen beschavingsfiche(s) heeft, verliest 5 punten. 3 verschillende soorten leveren 5 roempunten op, 4 verschillende 10, en 5 verschillende 15. Wanneer de punten aan het eind van een tijdperk geteld zijn, worden de fiches verwijderd.
Monumenten: fiches met een blauwe achtergrond. Monumenten worden alleen na het derde tijdperk geteld. Er zijn acht soorten, en voor elke soort krijg je een roempunt, behalve wanneer je meer dan 6 verschillende hebt, want dan krijg je 10 punten. Heb je ook nog eens 3 monumenten van 1 soort, dan levert je dat 5 bonuspunten op, 4 dezelfde 10 en 5 dezelfde 15 bonuspunten.
Goud: (donkerbruine achtergrond) een speler krijgt aan het eind van elk tijdperk voor elk goudfiche 3 roempunten. Daarna gaan ze naar de aflegstapel.
Godenfiche: de fiches met de gele achtergrond. Elk niet-gebruikt godenfiche levert aan het eind van elk tijdperk 2 roempunten op. Dan gaan ze uit het spel.

Als laatste zijn er nog rampenfiches (zwarte achtergrond), die roet in het eten kunnen gooien. Krijg je bijvoorbeeld een begrafenisfiche, dan moet je 2 farao's inleveren. Zo is er ook nog een droogtefiche (2 overstromingsfiches inleveren, en wanneer je die niet hebt gewone Nijl-fiches), een oproerfiche (2 beschavingsfiches naar keuze inleveren) en een aardbevingsfiche (2 monumenten naar keuze inleveren).

[ Ra ]

Spelverloop
Alle spelers krijgen een aantal zonnen (biedstenen) volgens een schema dat in de spelregels staat aangegeven. De overgebleven zon (zon met waarde 1) wordt in het midden van het bord gelegd. Elke speler neemt om beurten een fiche (die verdekt en geschud op tafel liggen) en draait het fiche om. Een fiche wordt op de onderste rij neergelegd, behalve als het een Ra-fiche is (fiche met een rode achtergrond). Wanneer er een Ra-fiche wordt omgedraaid wordt dit op een lege plek in de 'boog' gelegd (zie afbeelding boven), van links naar rechts. Vervolgens is er een verplichte biedronde, waarbij de spelers gaan bieden voor alle fiches die op de onderste rij liggen. De speler links van de Ra-speler begint met bieden. Iedere speler mag 1 keer bieden, en diegene die het hoogste biedt, mag de fiches nemen, en wisselt zijn zon om met degene die op het bord ligt. Die zon wordt omgedraaid en vormt een van de biedstenen voor het volgende tijdperk.
Een speler mag, in plaats van een fiche om te draaien, ook zelf 'Ra!' roepen, en zo een biedronde starten. Een derde alternatieve actie is het spelen van een Godenfiche: de speler mag zijn Godenfiche inwisselen voor een van de fiches die op het bord liggen.

Een tijdperk is voorbij wanneer de Ra-boog op het bord vol ligt met Ra-fiches.

2 speler variant
Gebruik alleen de zonnen met de nummers 2 t/m 9. Verdeel ze in twee stapels:
Stapel 1: 2-5-7-8
Stapel 2: 3-4-6-9
Start met het leggen van Ra-fiches in het vakje rechts van het 3- spelers-vakje. De rest van de regels blijft hetzelfde.


Mening

Moelijkheidsgraad
Een snel te begrijpen spel, waarbij ik de telling wat omslachtig vind. Gelukkig staat die telling ook op het bord in steno aangegeven.

Speelplezier
Leuk biedspelletje voor af en toe te spelen. Het spel kan nogal grillig verlopen, als Ra-fiches snel achter elkaar getrokken worden, zodat een tijdperk heel snel eindigt. Verder is het, vooral de eerste paar keren, heel moeilijk om in te schatten hoe hoog je moet bieden voor de rij fiches. Je biedt namelijk niet alleen voor de fiches, maar ook voor de biedsteen in het midden van het bord. Die biedsteen maakt namelijk onderdeel uit van de biedstenen in het volgende tijdperk, en het is van belang om de verdeling van die biedstenen goed in de gaten te houden. Overigens is Ra ook met 2 spelers te spelen. Zie kantlijn voor deze variant. Ik heb het geprobeerd, en het werkt. Toch vind ik Ra met meer dan 2 personen een stuk leuker.

Design en functionaliteit
De uitsparingen in de doos voor de fiches is absoluut te klein! Het kost behoorlijk moeite om de fiches erin te proppen. Afgezien daarvan is het materiaal (gelukkig!) stevig. Stevig karton voor de fiches en de roempanelen, en mooie houten blokken voor de biedstenen.

EINDBEOORDELING: