[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: simpel en chaotisch, familiespelletje, zeker geschikt voor kinderen
Negatief: spelbord is wat dun, steentjes passen soms niet goed, geen spel voor strategen

Beoordeling

 

Piranha Pedro

[ Piranha Pedro ] Naam: Piranha Pedro
Uitgever: Goldsieber
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Ontwerper: Jens-Peter Schliemann
Tijdsduur: ongeveer 30 minuten
Prijs: ongeveer 18 €

Arme Pedro zit vast op een eilandje, omringd door water en piranha's. De spelers moeten zorgen dat Pedro niet opgegeten wordt of in het water valt.

Startopstelling
Het bord wordt in het midden van de tafel gelegd. Het houten Pedro-poppetje wordt op de palmboom op het eilandje gezet. De vier kaarten met de windrichtingen (zon, waterval, dorp, oerwoud) worden naast het bord gelegd, zodat aan elke zijde van het bord 1 kaart ligt.

Elke speler krijgt vervolgens 4 stenen en een eigen setje van 12 kaarten. De startspeler wordt bepaald en die krijgt het startspelerkaartje.

Spelverloop
Elk setje bestaat uit 12 kaarten. Op elke kaart staat een windrichting aangegeven, en pijlen. Het aantal pijlen geeft aan hoeveel stappen je Pedro in die bewuste richting mag verzetten.

Alle spelers kiezen tegelijkertijd een kaart uit, en leggen die gesloten voor zich neer. Als iedereen een kaart heeft uitgezocht, dan begint de startspeler met het omdraaien van zijn kaart en loopt met Pedro het aantal passen in de windrichting die hij heeft uitgekozen. Komt de speler daarbij op een vakje met alleen water, dan moet hij een van zijn stenen op dat vakje leggen, zodat Pedro toch droge voeten houdt. Dan verzet de volgende speler Pedro, enzovoorts. Wanneer alle spelers aan de beurt zijn geweest, dan verschuift het startspelerkaartje naar de volgende speler. Uit de overgebleven kaarten kiest iedereen weer een kaart. De kaart die al gespeeld is, mag dus niet meer gekozen worden.

Dit alles herhaalt zich net zolang totdat:
- een speler geen steentjes meer heeft waardoor Pedro in het water valt
- Pedro op een vakje met een piranha komt
- Pedro van het bord afloopt

Op dat moment moet de speler die Pedro niet heeft kunnen 'redden' een piranha van het bord pakken. Pedro blijft op het laatste 'veilige' vakje staan. Alle spelers leveren hun steentjes in, en gaan nu kijken welke kaarten ze nog niet gespeeld hebben. Voor elk kaart waarmee je 1 stap mag doen krijg je 1 steen en voor elke kaart met 2 stappen erop krijg je een halve steen. Voor de 3-stappen-kaarten krijg je niks. Heb je dus 3 kaarten van 1 stap, en 3 kaarten van 2 stappen, dan kom je uit op 4,5 steen. Dit wordt naar beneden afgerond en je krijgt voor de volgende ronde dus 4 stenen. Iedereen mag nu al zijn kaarten weer op hand nemen. Dan begint de volgende ronde.

Speleinde
Het spel is afgelopen als een speler 2 piranha's heeft opgevist. Die speler heeft dan verloren, en de rest heeft gewonnen.

 

Mening

Moelijkheidsgraad
Zeer eenvoudig. De spelregels worden aangeboden in de vorm van een stripverhaal. Heb je geen geduld om dat te gaan lezen, dan staat er op de achterkant van het stripverhaal nog een 'normale' versie van de spelregels.

Speelplezier
Het spel gaat eigenlijk nergens over. Pedro hobbelt wat rond over het water, en kan eigenlijk nooit veilig in het dorp aankomen. Maar het spel is gewoon leuk! Het leedvermaak als iemand Pedro aan de piranha's voert of van het bord af laat lopen is groot. De clou van het spel zit 'm vooral in de verdeling van de steentjes na een ronde. Voor de kaarten met 3 stappen krijg je niks, en eigenlijk wil je die zo snel mogelijk weg spelen. Dat brengt wel enorme risico's met zich mee. Ben je wat voorzichtiger en conservatiever met de kaarten, en duurt het een paar kaarten voordat Pedro ten onder gaat, dan heb je kans dat je wel erg weinig steentjes overhoudt voor de volgende ronde. Het spel is, zeker met 5 of 6 spelers, erg onvoorspelbaar en chaotisch. Toch is het regelmatig mogelijk om een leuke val voor de spelers na je te bouwen.
Op de doos staat dat het spel 30 minuten duurt. Ik denk dat dat toch echt de maximale speelduur zal zijn. Meestal ligt het zo rond de 10-15 minuten.
Het spel is leuk voor kinderen, of om een spellenavond mee te beginnen of om hem af te sluiten. Eentje uit dezelfde 'categorie' als Bluff of De Grote Dalmuti.

Design en functionaliteit
Het ziet er fleurig uit. Wat minpuntjes zijn er wel: zo zijn sommige steentjes wat groot, en past Pedro niet over het steentje heen. In het stripverhaal wordt hier overigens een grapje over gemaakt. Het bord is wat dunner dan de meeste borden.

EINDBEOORDELING: