[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: de filmraampjes zien er indrukwekkend uit. Leuk om de films op de kaartjes te raden.
Negatief: erg eenvoudig en erg hoge geluksfactor. Eliminatie spel.

Beoordeling

Movies & Money

[ Movies & Money ]

Naam: Movies & Money
Uitgever: Jumbo
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Ontwerper: ?
Tijdsduur: ongeveer 30-45 minuten
Prijs: ongeveer 21 €

Het spelmateriaal van Movies & Money bestaat uit een spelbord met 25 vakjes, genummerd van 1 t/m 5 horizontaal en A t/m E verticaal. Daarnaast zitten er 25 filmkaartjes bij, 25 plastic filmraampjes, geld en twee dobbelstenen. Eén dobbelsteen is genummerd van 1 t/m 5 en op de plaats van de 6 zit de joker, en de andere dobbelsteen heeft de letters A t/m E en de joker erop.

De bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk geld te vergaren, en om als enige over te blijven. Een eliminatiespel dus.

Iedere speler kiest een kleur en krijgt bij aanvang 1 miljoen dollar. De startspeler wordt gekozen. Om de beurt dobbelen de spelers. Afhankelijk van de fases in het spel kunnen de spelers de volgende acties uitvoeren:

Fase 1: nog niet alle 25 films op het speelbord zijn verkocht.
De speler kijkt welk vakje hij gedobbeld heeft. Ligt op dit vakje nog geen film, dan mag hij deze kopen voor 10.000 dollar. De film wordt omgedraaid en in het filmraampje gelegd, en wel zo, dat door het gat in het filmraampje de kleur van de speler gezien kan worden.
Komt de speler terecht op een film van een tegenstander, dan moet hij het bedrag wat vermeld staat betalen aan de tegenstander. Heeft een tegenspeler er nog andere films aan grenzen (een 'set'), dan moeten ook die bedragen betaald worden.
Of de speler komt terecht op een eigen film. Je kunt, als je dat voor die film nog niet gedaan hebt, voor 20.000 dollar een filmonderscheiding (een Gouden Zon) kopen. Die steek je dan in het filmraampje, en die film is nu het dubbele waard. Er zitten in totaal 6 Gouden Zonnen in het spel.

Fase 2: alle 25 films op het speelbord zijn verkocht
Je kunt, als je dat voor die film nog niet gedaan hebt en er zijn nog zonnen beschikbaar, een Gouden Zon kopen.
Dobbel je een joker, dan mag je in die desbetrefende rij een film overkopen van een tegenstander, mits die aangrenst aan een van je eigen films.
Komt de speler terecht op een film van een tegenstander, dan moet hij het bedrag wat vermeld staat betalen aan de tegenstander. Heb je geen geld meer om andere spelers te betalen, dan moet je een of meerdere films verkopen. Die films worden dan uit het raampje genomen en weer omgedraaid. Heb je ook dat niet meer, dan lig je uit het spel. In het geval dat er weer films te koop zijn, gaat fase 1 weer in werking.

Het spel is afgelopen als er nog maar 1 speler over is.


Mening

Moelijkheidsgraad
Simpel.

Speelplezier
Hoge geluksfactor. Weinig stuurbaar. Het feit dat het een eliminatiespel is vind ik zelf minder leuk. Ik speel liever tot aan het eind met de hele groep door.

Design en functionaliteit
De filmraampjes maken dat het er indrukwekkend uitziet. Stevig materiaal verder, en leuke graphics op de filmkaartjes.

EINDBEOORDELING: