[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: kort, simpel en erg leuk bied-, gok- en blufspelletje voor de familie
Negatief: voor de liefhebber van de wat ingewikkeldere spellen niet zo interessant

Beoordeling

 

Errata
Niet (duidelijk) vermeld in de spelregels (maar wel op de site van 999 Games als erratum): aan het eind van het spel levert elk zwart muntstuk in je bezit ook nog 1 punt op en elk groen muntstuk 5 punten.

Minoes - Kat in de Zak

[ Minoes ] Naam: Minoes - Kat in de Zak
Uitgever: 999 Games
Aantal spelers: 3-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Ontwerper: Friedemann Friese
Tijdsduur: 15-25 minuten
Prijs: ongeveer 10 €

Minoes is een kort en simpel biedspelletje voor de familie. Het doel is om zoveel mogelijk punten bij elkaar te sprokkelen door middel van het bieden op (deels) blinde kaarten. De truc is om geen kaarten te kopen die je minpunten opleveren, of, met andere woorden, aankopen te doen die een 'kat in de zak' blijken te zijn.

Spelopzet
Op tafel worden geldkaarten gelegd, en op die geldkaarten komen het aangegeven aantal munten te liggen. Afhankelijk van het aantal spelers zijn dat geldkaarten met een waarde van 2, 3, 4 en/of 6. Voor een spel met 4 spelers bijvoorbeeld wordt de geldkaart met waarde 3 uit het spel gehaald. Links naast de rij oplopende muntkaarten wordt de 'kat in de zak' kaart gelegd.

Elke speler krijgt vervolgens een eigen set van 10 kaarten met daarop katten, honden en een konijn afgebeeld. De kaarten zijn voor elke speler identiek. De 10 kaarten worden geschud en elke speler trekt blind 1 kaart en legt die verdekt terug in de doos. Deze kaarten doen niet mee. De startspeler krijgt de startsteen.

Spelverloop
1. Alle spelers kiezen een kaart en leggen die verdekt onder de muntkaarten. De startspeler legt zijn kaart onder de 'kat in de zak' kaart, de speler links van hem legt zijn kaart onder de laagste muntkaart, etc.
2. De startspeler draait de eerste kaart (zijn eigen ingezette kaart) om zodat die voor iedereen zichtbaar is, en is verplicht om hier minstens 1 muntstuk op te bieden. De inzet wordt op tafel gelegd. Vervolgens komt de speler links van hem aan de beurt en kan:
a. hoger bieden; dan gaat de beurt naar de speler links van hem
b. passen; de speler pakt de munten die op de muntkaart met de laagste waarde ligt. Liggen er munten op de kaart met waarde 2, dan pakt hij die eerst. Liggen daar geen munten meer, dan pakt hij de munten op de volgende kaart. De speler draait tevens de volgende kattenkaart om en doet voor de rest van de ronde niet meer mee. Als er geen munten meer op de muntkaarten liggen, dan is de speler verplicht om z'n inzet aan de bank te betalen, moet de katkaarten op tafel nemen en ontvangt de startspelersteen.
Vervolgens kiezen alle spelers weer een nieuwe kaart (zoals onder 1 beschreven).

Punten
In elke kaartenset zitten katten die pluspunten opleveren, katten die minpunten opleveren, een grote hond die de kat met de hoogste waarde wegjaagt als hij op tafel komt, een kleine hond die de kat met de laagste waarde wegjaagt (gunstig als dat die kaart minpunten zou opleveren) en een konijn dat 0 punten waard is.

Dan is er nog een speciale regel dat als meerdere honden tegelijkertijd op tafel terecht komen, de honden met elkaar gaan spelen en dat de katten met rust gelaten worden.

Einde van het spel
Het spel is ten einde wanneer de spelers geen kaarten meer hebben om in te zetten. De punten van alle gekochte kaarten worden opgeteld. Daarbij komen er ook nog eens punten voor het geld dat je nog in bezit hebt: plus 1 punt per zwart muntstuk en 5 punten per groen muntstuk. Dit laatste staat niet (of niet duidelijk) in de regels, maar is als 'Errata' op de site van 999 Games te vinden. Degene met de meeste punten is winnaar.


Mening

Moelijkheidsgraad
Het spel is enorm simpel en daardoor snel uit te leggen. De speelduur is ook kort. Prima geschikt als kort familiespelletje of als 'tussendoortje'.

Speelplezier
Beetje chaotisch en onvoorspelbaar, maar wel erg leuk. Het is een leuke sport om met wat blufwerk de prijs van de kaarten op te jagen (terwijl je misschien weet dat er vette minpunten op tafel liggen), zodat een van je medespelers uiteindelijk een berg geld betaalt voor slechte kaarten. Maar dan moet je wel zorgen dat je zelf op tijd past! Anders zit je zelf met die slechte kaarten.

Design en functionaliteit
Leuke, vrolijke graphics. Vrij grote kaarten. Verder degelijk materiaal.

EINDBEOORDELING: