[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: als je de regels eenmaal door hebt, is het een vlot en divers spelletje
Negatief: geluksfactor bij het trekken van goederenkaarten; in het begin wat complex

Beoordeling

Meuterer

[ Meuterer ]

Naam: Meuterer
Uitgever: Adlung Spiele
Aantal spelers: 3-4
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Ontwerper: Marcel-André Casasola Merkle
Tijdsduur: ongeveer 45 minuten
Prijs: ongeveer 5 € (Duitsland; of spellenspeciaalzaak)

Meuterer is een kaartspel in een piepklein doosje. Maar als je alles uitpakt, dan verschijnt er een fiks spel op tafel. De bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk punten te vergaren door het verkopen van goederen of door het schip veilig een haven binnen te varen.

Spelopzet
In het doosje zitten 12 eilandkaarten. Die worden in een kring op tafel gelegd. De goederenkaarten (doek, zout, wijn, robijnen, graan en sabels) worden geschud en als gedekte stapel midden in de kring gelegd. Met de karakterkaarten wordt hetzelfde gedaan.

Verder ontvangt iedere speler 5 goederenkaarten, en 1 speler wordt tot kapitein uitgeroepen. Deze speler krijgt de kapiteinskaarten.

De eilandkaarten
De eilandkaarten zijn aan beide kanten bedrukt. 1 kant is de actieve kant. De onderste rand van de kaart is lichtbruin. Daarmee wordt aangegeven of op dat eiland goederen mogen worden verkocht in die beurt. Op de andere kant is de onderrand blauw, en geeft aan dat het eiland niet actief is.

Het cijfer rechts onderaan in de hoek geeft aan hoeveel punten er verdiend kunnen worden met het binnenvaren in de haven. De andere 3 cijfers geven aan welke punten er verdiend kunnen worden met het verkopen van goederen. Het symbool links onderin geeft aan wat er verkocht mag worden op het eiland. In het bovenstaand geval zijn dat robijnen. De speler die de meeste robijnen verkoopt, krijgt 6 punten. Zijn er 2 spelers die een gelijk aantal robijnen verkopen, dan levert dat iedere speler slechts 4 punten op. Wanneer er 3 spelers zijn die hetzelfde aantal verkopen, dan zijn dat 3 punten per speler.

Kapitein
De kapitein bepaalt naar welk eiland er gevaren wordt. Het aantal kaarten dat de kapitein nog op hand had toen hij paste zijn bepalend voor de reis. Dit aantal bepaalt hoeveel eiland er kloksgewijs gevaren worden. Had de kapitein nog 4 kaarten op hand, dan vaart het schip kloksgewijs 4 eilanden verder. Had de kapitein nog 2 kaarten op hand, dan vaart het schip kloksgewijs 2 eilanden verder.

Karakterkaarten
Er zijn 5 verschillende karakters waaruit een speler kan kiezen.
De maat ondersteunt de kapitein. Hij krijgt daarvoor betaald met punten. Minimaal 1 en maximaal 4. De kapitein bepaalt hoeveel het er worden. De muiter probeert het schip over te nemen. Daarvoor moet hij even zo veel of meer sabels uitspelen als de kapitein en maat samen. De muiter kan bijgestaan worden door de scheepsjongen, die standaard 2 punten krijgt voor de ondersteuning. Is de muiterij succesvol, dan bepaalt de muiter waar het schip heen vaart (het aantal kaarten dat de muiter op hand had toen hij paste is bepalend voor het aantal eilanden dat kloksgewijs gevaren wordt). De muiter wordt de volgende ronde ook kapitein, en krijgt de kapiteinskaarten. Dan is er nog de handelaar, die bij gelijke stand bij de goederenverkoop toch het maximale aantal punten mag pakken. En de laadmeester, die aan het eind van de beurt niet alleen zijn hand mag aanvullen tot 5, maar 3 extra kaarten mag pakken en die 3 kaarten mag afleggen die hij niet wil hebben.

Spelverloop in het kort
Iedere beurt bestaat uit de volgende stappen:
- de kapitein bepaalt hoeveel hij zijn scheepsmaat wil uitbetalen als loon als het schip veilig de haven binnen vaart.
- spelers spelen goederenkaarten uit; wanneer een speler past, mag hij een aktiekaart (karakterkaart) kiezen en mag verder geen goederenkaarten uitspelen
- als iedereen gepast heeft dan worden de karakterkaarten omgedraaid; is er een muiterij, dan wordt die eerst uitgevochten. Eventuele extra sabels mogen nog gespeeld worden.
- de punten voor het binnenlopen in de haven worden uitgereikt aan de kapitein of de muiter, en aan de maat en scheepsjongen
- de goederen worden verkocht en daarvoor worden de punten uitgereikt
- het volgende eiland wordt actief gemaakt

Het spel is ten einde na 8 rondes (met 4 spelers; 9 rondes met 3 spelers). Diegene die de meeste punten heeft, heeft gewonnen.


Mening

Moelijkheidsgraad
De regels zijn in het begin wat complex. Vooral de bepaling van de reisbestemming is wat verwarrend in het begin.

Speelplezier
Als je eenmaal de regels goed door hebt, is het een leuk en spannend spel dat met een half uurtje te spelen is. Beetje geluk moet je wel hebben, bij het trekken van de goederenkaarten. Verder zijn er verschillende tactieken mogelijk. Je kunt proberen zoveel mogelijk punten te vergaren met varen, of juist door telkens te handelen. Met een beetje goede kaarten kun je zelfs beide doen.
Leuk om te vermelden is, dat Verräter een soortgelijk spel is (en de voorloper van Meuterer) en dat Verräter ontwerper Bruno Faidutti het idee voor het spel Machiavelli gaf.

Design en functionaliteit
Piepklein doosje. De kaarten zijn mooi en sfeervol.

EINDBEOORDELING: