[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: veel interactie, speelt lekker vlot weg, je kunt je tegenspelers lekker sarren, prachtig artwork
Negatief: handleiding op sommige punten af en toe wat verwarrend en onduidelijk

Beoordeling

Relevante links
2- en 3-speler variant
Andere varianten

Machiavelli

[ Machiavelli / Ohne Furcht und Adel / Citadels ]

Naam: Citadels / Ohne Furcht und Adel / Machiavelli
Uitgever: Fantasy Flight Games / Hans im Glück / 999 Games
Aantal spelers: 2-7
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Ontwerper: Bruno Faidutti
Tijdsduur: ongeveer 60 minuten
Prijs: ongeveer 12 €

Bouwmeester, koopman, dief, of gaan voor het koningsschap? Je kiest in Machiavelli zelf een rol. De bedoeling is om je stad te laten groeien, en wie de gebouwen met de grootste gezamelijke waarde bezit, is winnaar van het spel.

De spelregels voor 2 of 3 spelers, of 4-7 spelers zijn net even anders. In de beschrijving ga ik uit van een minimum aantal van 4 spelers.

Het spel kent 2 soorten kaarten:

1) Karakterkaarten
De moordenaar kan een ander karakter vermoorden. Hij noemt tijdens zijn beurt dat karakter, en dat karakter slaat z'n beurt over (zonder zich bekend te maken).
De dief kan (behalve de moordenaar en het slachtoffer daarvan) een ander karakter van z'n goud beroven.
De magiër mag al zijn handkaarten tegen de handkaarten van een andere speler ruilen, of een aantal handkaarten op de aflegstapel leggen en een gelijk aantal kaarten van de trekstapel nemen.
De koning mag de volgende ronde de startspeler zijn en ontvangt 1 goudstuk voor elk geel gebouw in z'n stad. De koning is ook degene die de karakters oproept volgens het schema op het overzichtskaartje.
De gebouwenkaarten van de prediker mogen niet weggenomen worden door de condottière en de prediker ontvangt 1 goudstuk voor elk blauw gebouw in z'n stad.
De koopman ontvangt 1 goudstuk, plus 1 goudstuk voor elk groen gebouw in z'n stad.
De bouwmeester trekt 2 gebouwenkaarten en mag er tijdens zijn beurt, als hij genoeg goud daarvoor heeft, maximaal 3 gebouwen bouwen in z'n stad.
De condottière mag een gebouw in de stad van een andere speler afbreken. Dat kost de waarde van het gebouw minus 1. Dus het afbreken van een gebouw ter waarde van 3 goudstukken kost een condottière 2 goudstukken. Gebouwen ter waarde van 1 mogen gratis afgebroken worden.

2) Gebouwenkaarten
Er zijn vijf soorten kleuren gebouwenkaarten, en die kleuren staan links onder in de hoek van de kaart aangegeven. De kleuren zijn: rood (levert goud voor de condottiere op), groen (levert goud voor de koopman op), geel (levert goud voor de koning op), blauw (levert goud voor de prediker op) en lila (dat zijn speciale gebouwen met met speciale eigenschappen die vaak wat duurder zijn in de aanschaf). In de linker bovenhoek staat aangegeven hoeveel goudstukken een gebouw waard is/kost. In bovenstaand voorbeeld zijn beide gebouwen 2 goudstukken waard.

Spelverloop
De gebouwenkaarten worden geschud en gedekt op tafel gelegd. Iedere speler krijgt een overzichtskaartje, 2 goudstukken en 4 gebouwenkaarten van de gedekte stapel. Er wordt bepaald wie startspeler is. De startspeler krijgt de Koningspion (een kaart met een kroon erop, in een houdertje gestoken). De koning is de startspeler, schud de karakterkaarten en legt bij 4 spelers 2 karakterkaarten open op tafel, bij 5 spelers 1 (en bij 6 of 7 spelers geen). De open kaart(en) mag geen koning zijn. Als dat zo is, wordt er een nieuwe kaart getrokken, gaat de koning weer in de stapel, en wordt de stapel weer geschud. De koning pakt de bovenste kaart van de karakterkaart, legt die gedekt opzij en kijkt ernaar. Daarna pakt hij de gedekte stapel, en zoekt een van de overgebleven karakters uit en houdt die gedekt voor zich. De overgebleven karakterkaarten worden gedekt aan de volgende speler doorgegeven, die er weer een uitzoekt en gedekt voor zich houdt. Dit proces gaat door totdat iedereen een kaart heeft. Overgebeleven kaart wordt gedekt weggelegd.

De koning roept vervolgens een karakter op, volgens de volgorde die op het overzichtskaartje staat aangegeven. Als een karakter wordt opgeroepen, mag hij kiezen uit twee acties:
- 2 goudstukken nemen
- 2 gebouwenkaarten nemen van de gedekte stapel, er eentje uitkiezen en op hand nemen, en de overgebleven kaart op de aflegstapel leggen
Dan mag hij nog:
- een gebouw bouwen in zijn stad; hij levert het aantal goudstukken in dat het gebouw kost en legt de kaart (uit zijn hand) open voor zich neer
Bovendien mag een karakter ten alle tijden tijdens zijn beurt zijn speciale karaktereigenschappen gebruiken.

Einde van het spel
Het spel eindigt wanneer een speler 8 gebouwen in z'n stad heeft gebouwd. De ronde wordt nog wel afgespeeld (alle karakters mogen hun beurt nog uitspelen). Elke speler telt de punten (goudstukken) die de gebouwen in z'n stad waard zijn bij elkaar op. Bonuspunten zijn te verdienen met het bezitten van alle kleuren (5 verschillende kleuren) gebouwen (+5 bonuspunten), 4 bonuspunten voor diegene die als eerste 8 gebouwen bezit, en 2 bonuspunten voor spelers die in de ronde ook nog 8 gebouwen weten te bezitten.


Mening

Moelijkheidsgraad
Redelijk eenvoudige regels. Makkelijk te leren.

Speelplezier
Een prima spel! Het mechanisme is origineel, met de verdeling van de rollen. Verder is er veel interactie tussen de spelers, in die zin dat je probeert uit te viseen wie nu welk karakter heeft. Vooral als je zelf moordenaar bent dan is dat leuk. Je kunt je tegenspelers ook flink sarren, door gebouwen bij ze weg te nemen, of ze te bestelen bijvoorbeeld. Beurten spelen lekker vlot, dus er zijn ook geen echt lange wachttijden. Zelf vind ik Machiavelli het leukst met 5 of 6 spelers. Met minder dan 4 vind ik 'm wat minder, en met 7 spelers vind ik hem wat lang duren. Bovendien blijft er, met 7 spelers, weinig te raden over welke karakterkaarten er in de ronde zitten en welke niet. Maar absoluut een aanrader!

Design en functionaliteit
Klein compact doosje (makkelijk mee te nemen op reis), met stevige kaarten. Prachtig artwork.

EINDBEOORDELING: