[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: sneller dan het originele Risk
Negatief: redelijk snel afgelopen

Beoordeling

 

Relevante links
LotR Risk (Engelstalig)

Lord of the Rings Risk: Gondor & Mordor

[ Lord of the Rings Risk ]

Naam: Lord of the Rings Risk: Gondor & Mordor
Uitgever: Hasbro-Parker
Aantal spelers: 2-4 / 2
Leeftijd: vanaf 9 jaar
Ontwerper: ? / Richard Borg
Tijdsduur: ongeveer 1-1,5 uur / 45 minuten
Prijs: ongeveer 27,50 €

Zoals ik (en anderen met mij) vorig jaar (2002) al vermoedde is er een uitbreiding gekomen op Lord of the Rings Risk. Om de uitbreiding is veel te doen geweest. Er is op een bepaald moment geadverteerd met '2-6 spelers', wat dus zou inhouden dat er twee nieuwe kleuren legers zouden komen. Vervolgens kwamen er berichten uit de VS dat de uitbreiding helemaal van de baan was, en dat er gewoon een geheel nieuw spel zou komen dat de 'oude' basisversie zou vervangen. Wat bleek? Alleen in de VS zou een 'vervanging' worden uitgegeven, en Europa zou een uitbreiding krijgen. Na veel protest van Amerikanen die geen zin hadden het spel compleet nieuw te kopen, is Hasbro uiteindelijk overstag gegaan, en konden Amerikaanse klanten een speciaal nummer draaien en een uitbreiding bestellen. Om een lang verhaal kort te maken: de VS heeft nu een Lord of the Rings Risk Trilogy Edition in plaats van Lord of the Rings Risk, en Europa heeft Lord of the Rings Risk: Gondor & Mordor, een uitbreiding op Lord of the Rings Risk.

Inhoud
Wat zit er nu dan uiteindelijk in die uitbreidingsdoos?
- het ontbrekende stuk kaart (de gebieden Gondor, Mordor en Haradwaith), met op de achterkant Minas Tirith. Deze achterkant wordt gebruikt voor het bijgevoegde 2-persoonsspel Beleg van Minas Tirith. Dit aparte spel is ontworpen door Richard Borg.
- een nieuwe Ring van tin (die vorig jaar al in de US versie zat)
- meer legereenheden (andere miniaturen ook) in de kleuren rood, zwart, geel en groen
- nieuwe gebieds- en avonturenkaarten, behorende bij de nieuwe gebieden
- 2 extra dobbelstenen (1 zwarte en 1 rode)
- kaarten voor het spelen van het Beleg van Minas Tirith
- spelregels voor het Beleg van Minas Tirith
- additionele spelregels voor de Lord the Rings Risk regels
- 2 alternatieve manieren/spelregels om Lord of the Rings Risk te spelen, waaronder een scenario voor 4 spelers waarin de Goede legers een team vormen en de Kwade legers gezamelijk een doel hebben, namelijk het vinden van de Ring. Als de Ring in de handen valt van een van de Kwade teams, dan heeft die partij gewonnen. Weten de Goede legers de Ring naar de Doemberg te loodsen, dan heeft de Goede partij gewonnen. Een soort van 'capture the (moving) flag' dus.
En dat was het. Geen nieuwe legers in 2 nieuwe kleuren, en dus ook nog steeds niet geschikt voor 2-6 spelers, maar slechts 2-4.

Alternatieve regels
Bij de regels zitten nu twee nieuwe speelwijzen toegevoegd. Het eerste is Bondgenootschap van het Goede tegen het Kwaad. De regels zijn exact hetzelfde, maar de eindtelling is anders. De spelers met de Goede troepen tellen hun punten bij elkaar op, en de spelers met de Kwade troepen ook. Dan wordt er gekeken naar het team met de meeste gezamelijke punten. Wie daarvan weer de meeste punten heeft, heeft gewonnen. Niet erg bijzonder, lijkt me.
De tweede lijkt een stuk interessanter: De Jacht op de Ringdrager. Daarin werken de twee spelers met de Goede troepen samen tegen de spelers met de Kwade troepen. Het spel wordt volgens de Lord of the Rings Risk regels gespeeld. Met wat uitzonderingen: als de Reisgenoten met de Ring de Doemberg bereiken, winnen de Goede troepen. Als de Kwade troepen de Ring weten te onderscheppen op z'n tocht, dan winnen de Kwade troepen. Hoe dat in z'n werk gaat: wanneer de Ring aan het begin van de beurt in een gebied staat dat door Kwade troepen bezet is, mag dat team met 2 dobbelstenen gooien. Als er 12 wordt gegooid, dan komt de Ring in handen van het Kwaad en is het spel afgelopen. Als er in dat gebied een leider staat, mag er 1 bij de worp opgeteld worden. Dat geldt ook als de Ring zich in een gebied in Mordor bevindt. Dit laatste scenario lijkt me best interessant. Ik kan me zo voorstellen dat de strijd rond de gebieden waar de Ring doorheen reist erg verbeten wordt. Bovendien is het wat meer conform het boek, en daarom een leuke (speltechnische) vondst. Nog niet geprobeerd, maar ga het zeker doen!

Het Beleg van Minas Tirith
We hebben dit geprobeerd. We hebben enkele uren lang de spelregels proberen te ontrafelen. En we hebben het opgegeven. Het had leuk kunnen zijn, en we hebben echt ons best gedaan, maar de regels waren van een dermate slechte kwaliteit dat we het voor gezien hielden. Over dit 2-persoonsspel kan ik tot nu toe niks zinnigs zeggen, simpelweg omdat we het niet snappen. Mocht iemand er iets van weten te maken, stuur me dan alsjeblieft een mailtje. Ik zou het ook graag eens willen spelen op de goede manier :-)


Mening

Moelijkheidsgraad
Hetzelfde als Lord of the Rings Risk

Speelplezier
Wat Beleg van Minas Tirith betreft: het speelplezier was niet aanwezig, aangezien we niks van de regels begrepen. Voor de rest hetzelfde als Lord of the Rings Risk, want er is eigenlijk niks veranderd. Er zijn wat gebieden en kaartjes bijgekomen, en het spel duurt nu gemiddeld drie beurten langer (Ring reist door 3 gebieden meer).

Design en functionaliteit
Idem als
Lord of the Rings Risk

EINDBEOORDELING: