[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: vlot spelletje, handig om mee op reis te nemen
Negatief: misschien wat licht

Beoordeling

Relevante links
Bambus Spieleverlag

Kahuna

[ Kahuna ]

Naam: Kahuna
Uitgever: Kosmos / 999 Games
Aantal spelers: 2
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Ontwerper: Günther Cornett
Tijdsduur: ongeveer 30-45 minuten
Prijs: ongeveer 18 €

Dit kleine 2-persoonsspelletje speelt zich af in de Stille Zuidzee. Twee medicijnmannen (je tegenstander en jij) strijden om de macht in een klein eilandrijk, dat bestaat uit een twaalftal eiland: Aloa, Duda, Huna, Lale, Iffi, Elai, Bari, Coco, Faaa, Cola, Jojo en Kahu. Op een uitklapbaar minibordje staan deze eilanden aangegeven, en sommige eilanden zijn door middel van streepjes met elkaar verbonden.

Iedere speler kiest een kleur (zwart of wit) en krijgt de staafjes en stenen in die kleur. Het spelbordje wordt neergelegd. De kaarten (24; van ieder eiland 2) worden geschud en iedere speler krijgt 3 kaarten die hij niet laat zien aan de andere speler. Vervolgens worden er nog eens drie kaarten van de stapel gelegd en open naast het bord gelegd. De rest van de stapel is de gedekte stapel.

Twee voorbeelden van deze kaarten:

De beurt bestaat uit:
- het spelen van eilandkaarten
- een eilandkaart nemen

Het spelen van eilandkaarten
Elke speler mag zoveel kaarten spelen als hij wil. Wanneer een eilandkaart wordt uitgespeeld, dan mag de speler een verbindingsstaafje neerleggen tussen het eiland dat op het kaartje staat aangegeven en een buureiland. Vervolgens wordt deze kaart op de aflegstapel gelegd. Je mag in je beurt ook passen, of een kaart op de aflegstapel leggen zonder dat je hem speelt. Wannneer je een meerderheid aan verbindingen naar een eiland hebt, dan mag je een Kahuna-steen op het eiland leggen. Zo zijn er bijvoorbeeld 3 mogelijke verbindingen vanaf het eiland Aloa. Heb je twee verbindingen gelegd, dan heb je dus de meerderheid. Je kunt ook staafjes van je tegenstander weghalen. Daarvoor moet je echter twee kaarten uitspelen, waarbij op beide kaarten op z'n minst 1 van de eilanden waarvan je de verbinding wilt weghalen genoemd moet zijn. Zo kun je een verbinding tussen Huna en Aloa weghalen met een van de volgende combinaties van kaarten: Huna en Huna, Aloa en Aloa, en Huna en Aloa. Als het weghalen van een staafje tot gevolg heeft dat een speler niet meer de meerderheid heeft in verbindingen, dan wordt dus ook de Kahuna-steen weggehaald!

Een eilandkaart nemen
Aan het eind van je beurt mag je 1 eilandkaart nemen. Je mag kiezen tussen een van de drie openliggende, of de bovenste van de gedekte stapel. Je mag maximaal 5 kaarten in handen hebben.

Puntentelling
Er zijn twee tussentijdse tellingen. Wanneer alle kaarten gespeeld zijn, en alle kaarten van de gedekte stapel op zijn als ook de drie openliggende kaarten dan worden de Kahuna-stenen van elke speler geteld.

Diegene met de meeste stenen krijgt 1 punt. De kaarten worden weer geschud, en er worden er 3 open naast het bord gelegd. Wanneer deze weer allemaal weggespeeld zijn, wordt er weer geteld. Degenen die dan de meeste Kahuna-stenen op het bord heeft, krijgt 2 punten. Nogmaals worden de kaarten geschud, en als deze dan op zijn, dan wordt de eindtelling gehouden. Het verschil tussen beide waarden is het aantal punten dat de speler met de meeste Kahuna-stenen krijgt. Heeft speler A dus 8 Kahuna-stenen en speler B 4, dan krijgt speler A 4 punten. De punten uit de drie tellingen worden bij elkaar opgeteld, en winnaar is degene met de meeste punten.

NB: Günther Cornett, ontwerper van Kahuna, en eigenaar van Bambus Spieleverlag, kwam tijdens Spiel 2002 in Essen uit met een versie voor 3 en 4 personen van dit spel. Het draagt de naam Arabana-Opodopo, en meer informatie kun je vinden bij Bambus Spieleverlag.


Mening

Moelijkheidsgraad
Eenvoudig qua regels; toch komt er beslist wat denkwerk en planning aan te pas.

Speelplezier
Een leuk spelletje voor 2 personen, waar toch behoorlijk wat aan tactiek bij komt kijken.

Design en functionaliteit
Leuke, kleurrijke graphics, met een heel degelijk minispelbord. Ook handig mee te nemen op reis.

EINDBEOORDELING: