[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: spelmechanisme sluit uitermate goed aan bij het thema
Negatief: volledig willekeurig, en kan daarom ergens tussen de 20 en 90 minuten (of nog langer) duren

Beoordeling

 

 

The Haunting House

[ The Haunting House ] Naam: The Haunting House
Uitgever: Twilight Creations Inc.
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Ontwerper: Kerry Breitenstein
Tijdsduur: ergens tussen de 20-90 minuten
Prijs: ongeveer 22 €

Eens een keer iets heel anders: een spel met horror thema. Daarvan had ik niks in de collectie, en deze zag er wel aantrekkelijk uit. Op de achterkant van de doos zag ik een spelbord dat opgebouwd was uit tegeltjes, en kaarten met daarop simpele teksten zoals '1 plaats vooruit' en 'draai 90 graden'. Het zag er veelbelovend uit, en op de bonnefooi maar gekocht.

Opzet
In The Haunting House draait het erom welke speler het spookhuis het eerst via de uitgang weet te verlaten. 36 tegels worden in willekeurige volgorde op tafel gelegd in een vierkant van 6x6 tegels. Aan de ene kant wordt de ingang gelegd, en aan de andere kant de uitgang. Elke speler krijgt een poppetje en in diezelfde kleur ook een set kaarten. Elke speler heeft zijn eigen set kaarten, die voor iedereen hetzelfde zijn: '1 stap vooruit', '2 stappen vooruit', 'valluik', 'wissel van plaats', 'roteer 90°', 'roteer 180°, 'wissel 2 tegels', 'geheime doorgang', 'verplaats uitgang' en 'spiegelhal'. Deze laatste drie kaarten hebben een witte rand; de andere kaarten een zwarte.

Een ronde bestaat uit 2 fases. In de eerste fase (de random ronde) schudt de speler zijn set kaarten, en legt er 4 voor zich neer. Dan draait iedereen de eerste kaart om, en beginnende bij de startspeler voert iedereen de actie op de kaart uit (indien dat mogelijk is). De meeste kaarten zijn voor de hand liggend, zoals roteren en stappen vooruit zetten. En ook de andere kaarten hebben simpele acties die goed beschreven staan in de spelregels. Zo is de 'spiegelhal' een beurt overslaan (je kijkt in de spiegels en je vergeet alles om je heen). En met 'geheime doorgang' kun je door een enkele muur lopen.
Heeft iedereen de actie uitgevoerd, dan draait iedereen de tweede kaart om. Weer worden om beurten de acties gespeeld. Dit gaat zo door totdat alle 4 de kaarten omgedraaid zijn.

In de tweede fase (planningsronde) worden de kaarten met de witte rand opzij gelegd. Elke speler mag nu 4 kaarten kiezen uit de overgebleven kaarten. Deze kaarten legt hij, in de volgorde dat hij ze wil spelen, als stapeltje voor zich neer. Vervolgens worden alle bovenste kaarten omgedraaid, en worden de acties weer uitgevoerd. Ook dit gaat zo door totdat alle spelers hun 4 kaarten gespeeld hebben.

De startspelerpion gaat naar de volgende speler, waarna beide fases weer doorlopen worden, totdat een speler de uitgang heeft weten te bereiken.

 

Mening

Moelijkheidsgraad
Uitermate simpel. In 1 minuut uitgelegd.

Speelplezier
Tja. Op de doos staat op de zijkant vermeld: 'A twisted strategy board game'. Mijns inziens kan het woord 'strategy' weggehaald worden. Het spel is bijzonder chaotisch, en bijna volledig willekeurig. De acties zijn zo eenvoudig dat het in de planningsfase erg makkelijk is om een andere speler van z'n overwinning weg te houden. Van het niveau boter-kaas-en-eieren. Zoiets. Tel daarbij de random fase op, die alles weer op z'n kop kan zetten, en je hebt een spel dat bijna niet te winnen valt, tenzij er een gelukkige speler is die een serie van random kaarten krijgt die hem toevallig naar de uitgang leiden. Vandaar de aanduiding van een speelduur van 10-90 minuten (of nòg langer, als je pech hebt). Wat dat betreft past het spelmechanisme uitermate goed bij het thema (spookhuis), en daarom kan ik er de humor nog wel van inzien. In een melige bui zal ik hem nog wel eens uit de kast trekken.

Design en functionaliteit
Prima graphics in horrorstijl. De tegeltjes zijn van goeie kwaliteit, maar de speelkaarten begonnen na een paar spelen al te slijten. Maar ja, het spel duurt ook zo lang :-)

EINDBEOORDELING: