[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: prachtig uitgevoerd, origineel spelsysteem, hoge 'fun factor'
Negatief: misschien wat licht voor liefhebbers van strategische spellen, dynamisch tafelwisselsysteem wat minder geschikt voor bedachtzame spelers

Beoordeling

Relevante links
Engelstalige spelregels

Fische Fluppen Frikadellen

[ Fische Fluppen Frikadellen ]

Naam: Fische Fluppen Frikadellen
Uitgever: 2F Spiele
Aantal spelers: 2-15 (zie toelichting)
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Ontwerper: Friedemann Friese
Tijdsduur: ongeveer 30-90 minuten; speeltijd is het kortst met meerdere borden
Prijs: ongeveer 24 €; Engelstalige spelregels

De verschrikkelijke vorst Fieso houdt de fee Fabula gevangen. Om de fee te bevrijden moet je haar vrijkopen met de door de vorst zo hoog gewaardeerde 'fetische', die je eerst moet kopen. Om geld te verzamelen reis je af naar een Noorse fjord en gaat per vlot alle handelaren af om geld te verzamelen. Voor diegenen die geen moeite hebben met Duits het korte inleidende verhaaltje in het Duits:

"Welch Frevel: Der fürchterliche Fürst Fieso hält die faszinierende Fee Fabula seit den finsteren Februarferien mit Hilfe fatal fieser Finten fest. Damit du die Fee final freien kannst, musst du sie aus den Fängen des Fürsten freikaufen. Du fliehst flink in den finnischen Fjord, um die vom Fürsten favorisierten faszinierenden Fetische zu finden. Dort fährst du mit flotten Flößen von Fachhändler zu Fachhändler und feilschst fleissig mit Fusel, Fenchel, Fischen, Fluppen und Frikadellen. Setze deine Florint famos dafür ein, mittels der drei Fetische deine Führung fundamental zu festigen."

Het stikt in de zinnen van de F-en in dit spel van ontwerper Friedemann Friese van 2F Spiele (hoe zou hij toch op de naam 2F Spiele komen? :-)). De inleiding is melig, de graphics zijn grappig en een lust voor het oog, en het spel speelt hardstikke lekker weg. Bovendien kun je het ook nog eens met maximaal 15 mensen spelen. Maar daarover straks meer.

Doel van het spel
Het spel zou je denk ik het best kunnen typeren als een handelsspel, met flink wat elementen om je medespelers dwars te zitten. Het doel van het spel is, zoals de inleiding al vermeldt, dat je drie verschillende 'Fetische' (soort van afgodsbeelden) moet zien te verzamelen. Je kunt deze afgodsbeeldjes verkrijgen door ze te ruilen met andere goederen in een van de winkels. Wie het eerst de drie afgodsbeeldjes heeft verzameld, heeft gewonnen.

Het spel zelf
Het bord (dat er overigens erg goed uitziet) bestaat uit een klein dorpje dat aan zee ligt en doorsneden wordt door wat riviertjes. In het dorpje bevinden zich 12 handelaren, en die handelaren verschillen elke keer. Er zijn namelijk 36 kaartjes met handelaren, waarvan je er 12 pakt en die op de winkels op het bord neerlegt. Wat voorbeelden hiervan:

[ Fische Fluppen Fikadellen ] [ Fische Fluppen Fikadellen ] [ Fische Fluppen Fikadellen ]

De bedoeling is om door middel van handelen met goederen de afgodsbeelden bij elkaar te sparen. Je kunt, met Florinten, goederen kopen en je kunt, als je in geldnood zit wanneer je andere produkten wilt kopen, ook verkopen. De goederen die je kunt in- en verkopen zijn Fluppen (sigaretten), Fenchel (venkel), Fusel (goedkope wijn), Fische (vis) en Frikadellen (soort van hamburgers). Elk winkeltje heeft zo z'n eigen specialiteiten. Zo kun je in het winkeltje van Fiese Frieda Frikadellen (hamburgers) verkopen (symbooltje rechts in de winkel) en kun je er Fusel (goedkope wijn) inkopen. Op het bord wordt bijgehouden wat de produkten kosten wanneer je ze in- of verkoopt. Prijzen kunnen bijvoorbeeld dalen als je verkoopt, en ook weer omhoog gaan wanneer de speciale acties van de winkels worden uitgevoerd. Die speciale acties staan op de onderste rand van elke winkel vermeldt. Fischiger Freddy bijvoorbeeld zorgt ervoor dat de prijs van Fusel omhoog gaat (wijnkruikje met een pijltje dat omhoog wijst).

[ Fische Fluppen Fikadellen ] Produktfiche, in dit geval een Frikadelle.
[ Fische Fluppen Fikadellen ] Een fiche met een van de drie afgodsbeelden.
[ Fische Fluppen Fikadellen ] Vooruitgangsfiches, waarmee je speciale acties mag uitvoeren. Er zijn 5 verschillende: (1) je mag twee extra vakjes mag verplaatsen, (2) je mag de prijs van een produkt laten stijgen en zakken, (3) je mag een van je produkten ruilen tegen een willekeurige andere, (4) je mag een winkel tijdelijk sluiten en (5) je mag een product van een andere speler tegen de geldende koers afkopen.

Spelverloop (2-5 spelers)
(zie voorbeeldwinkels boven; deze worden gebruikt om het een en ander uit te leggen)
Iedere speler kiest een kleur, en krijgt 150 Florinten en twee vooruitgangsfiches, waarvan hij er een mag kiezen. Het niet gekozen vooruitgangsfiche wordt teruggelegd in de gedekte stapel. Elke keer als je een beeldje koopt, krijg je weer een nieuw vooruitgangsfiche (ook als je het eerste fiche nog niet hebt gespeeld). Ook dan krijg je er twee, mag je er daarvan 1 kiezen, en het overgebleven fiche moet terug op de stapel, die weer geschud wordt. De startspeler mag zijn pion 1, 2 of 3 plaatsen op de weg verzetten. Om sneller te reizen kun je de vlotten nemen. Je stapt dan op een plaats waar een vlot ligt en reist naar de eerstvolgende vrije haven. Dit is 1 verplaatsingspunt. De volgende vrije haven zou het tweede verplaatsingspunt zijn. Overigens mag je voor 10 Florinten + 1 verplaatsingpunt een vlot ook naar je lege haventje toehalen. Stop je in een winkel, dan mag je er gebruik van maken. Zo zou je in de winkel van Fiese Frieda wijn kunnen kopen wanneer die op voorraad is, en in de winkel van Fischiger Freddy zou je een goed voor twee andere, verschillende, goederen mogen ruilen. In het winkeltje van Friedemann zou je drie verschillende produkten kunnen ruilen tegen het eerste afgodsbeeldje, 4 verschillende goederen tegen het tweede afgodsbeeldje, en 5 verschillende goederen tegen het derde beeldje. Niet in het voorbeeld opgenomen zijn winkeltjes waar je bijvoorbeeld specifiek 1 venkel tegen twee hamburgers mag ruilen bijvoorbeeld.
Heb je de actie uitgevoerd, dan ga je de acties die op de onderrand van de winkel staan aangegeven uitvoeren. Zo zorgt Fischer Freddy ervoor dat er vis (Fische) en hamburgers (Frikadellen) worden geproduceerd. Deze worden alleen geproduceerd in de winkels waar dat specifieke produkt staat aangegeven met een symbooltje rechts in de winkel. Ook zorgt Fischiger Freddy ervoor dat de prijs van wijn omhoog gaat. Fiese Frieda zorgt ervoor dat de prijzen van alle produkten stijgen en dat je een andere speler 1 vakje mag verplaatsen. Wanneer de actie uitgevoerd is, is de volgende speler aan de beurt. De eerste ronde krijgt, omdat de startspeler anders te veel voordeel zou hebben, de tweede speler 4 verplaatsingspunten, de derde 5 enzovoorts. In de tweede ronde krijgt iedereen 3 verplaatsingspunten.

Meer dan 5 spelers
Je kunt het spel ook met 6-10 spelers spelen, en dan heb je twee speldozen en twee aparte tafels nodig. Met 11-15 spelers 3 speldozen en drie aparte tafels. Alle Fetische van een soort worden op een van de tafels gelegd. Een Fetisch-monoplie dus. Bij twee tafels wordt de derde Fetischsoort gelijk verdeeld over de twee tafels. De regels zijn verder hetzelfde, behalve dan dat een speler als hij in de hoofdhaven staat naar de hoofdhaven van een andere tafel mag gaan. Dit kost 1 verplaatsingspunt. De speler neemt, als hij van tafel gaat, al zijn spullen mee en gaat rechts van de speler zitten die op dat moment aan de beurt is. Het 'dynamische tafelwisselsysteem', zoals de ontwerper het zelf noemt. Een belangrijke regel is verder nog dat je niet mag kijken hoe het spel verloopt aan de andere tafels.

Toevoegingen/errata
1) Wat betreft de tafelindeling en het aantal spelers per tafel meldde de ontwerper zelf het volgende op een messageboard, nadat iemand een vraag daarover stelde:
"Zu viert nur an einem Tisch spielen. Ab 6 Personen an 2 Tischen, wobei ich glaube, daß 6 Personen die schlechteste Anzahl überhaupt ist. Zuviel für einen Tisch, fast zuwenig für 2 Tische. Ab 11 Personen sollte man erst mit 3 Tischen spielen. Sicherlich kann man es auch mit weniger ausprobieren, aber es ist so gedacht."
Met andere woorden: met 4 spelers aan 1 tafel, met 6 spelers twee tafels, waarbij de maker opmerkt dat 6 het slechtste aantal is wat je kunt hebben: te veel voor 1 tafel en bijna te weinig voor 2. Vanaf 11 personen pas aan drie tafels.

2) Er kwam een regelvraag op, op een duitstalig messageboard, waarop de ontwerper antwoord gaf. In welke volgorde moeten winkelacties gespeeld worden? Of mag de speler dat zelf bepalen? Bijvoorbeeld: de winkelier heeft twee acties. Eentje is het produceren van een bepaald produkt (Frikadellen bijvoorbeeld) en de andere actie is dat de speler voor 50 Florinten een produkt naar keuze mag kopen. Stel de speler wil Frikadellen kopen, maar er liggen nog maar 2 Frikadellen op de algemene stapel, en die zouden allebei nodig zijn voor de produktie omdat er 2 winkels zijn die Frikadellen produceren. Wordt er eerst geproduceerd, dan kan de speler niks meer kopen. De regel is in dit geval: de acties worden in volgorde, van links naar rechts, uitgevoerd. Komt de produktie in bovenstaand voorbeeld eerst, dan heeft de speler pech gehad.

3) Engelstalige spelregels zijn te downloaden vanaf Boardgame Geek.


Mening

Moelijkheidsgraad
Het spel klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Je bent er binnen de korste keren weg mee. De symbooltjes en iconen zijn uitstekend gekozen, zodat je al vrij snel het idee hebt dat je de betekenis van de icoontjes en symbolen van vooral de acties kunt afleiden.

Speelplezier
Het is snel te spelen en hardstikke leuk. De versie met meerdere tafels heb ik helaas nog niet kunnen spelen, maar met 2-5 personen is hij absoluut de moeite waard. Zo kun je je tegenspelers behoorlijk dwars zitten door een haven af te sluiten, zodat deze niet meer in de haven kan aanleggen en dus meer moeite moet doen om bij een bepaalde winkel te komen, of je kunt ervoor zorgen dat de prijs van een product omhoog gaat, zodat een andere speler, die onderweg was om te kopen, het net niet meer kan kopen omdat het te duur is geworden. Och, er zijn eigenlijk legio voorbeelden te noemen. Aanrader!

Design en functionaliteit
Heel erg degelijk materiaal en graphics
van hoge kwaliteit.

EINDBEOORDELING: