[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: prachtige graphics, zeer tactisch en strategisch (voor liefhebbers)
Negatief: nogal zwaar voor mensen die niet houden van tactische spellen

Beoordeling

Eufraat & Tigris

[ Eufraat & Tigris ]

Naam: Eufraat & Tigris
Uitgever: Hans im Glück / 999 Games
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Ontwerper: Reiner Knizia
Tijdsduur: ongeveer 1,5 uur
Prijs: ongeveer 36 €

Het doel van Eufraat & Tigris is om winstpunten te halen door het stichten en versterken van koninkrijken in en rondom de rivieren Eufraat en Tigris. Een koninkrijk bestaat uit minimaal 1 leider, en fiches en leiders die horizontaal en verticaal met elkaar verbonden zijn, vormen 1 gebied. In elk koninkrijk kunnen meerdere leiders van dezelfde dynastie of van een andere dynastie aanwezig zijn. Wanneer er twee dezelfde leiders (2 koningen, 2 priesters, 2 boeren of 2 handelaren) van ieder een andere dynastie zich in hetzelfde koninkrijk bevinden, is er sprake van een conflict. Het spel kent 2 soorten conflicten: extern conflict (wanneer 2 koninkrijken met elkaar verbonden worden door middel van fiches) of een intern conflict (wanneer eenzelfde leider van een andere dynastie in het koninkrijk bijgeplaatst wordt). De beide soorten conflicten worden op verschillende wijze beslecht.

Bij een extern conflict worden de aanhangers van de aanvaller en verdediger geactiveerd. Beide spelers tellen de fiches van dezelfde kleur van de leiders uit hun oorspronkelijke koninkrijk op. Degene met de meeste aanhangers wint het conflict. Bovendien mogen de fiches achter het scherm ingezet worden door ze open op tafel te leggen. Zijn er meerdere leiders in het nieuwe koninkrijk, dan wordt het conflict per leider afgewerkt. De aanvaller geeft aan in welke volgorde hij aanvalt. Bij een intern conflict proberen beiden zoveel mogelijk tempels te activeren. De aanvaller als ook de verdediger tellen het aantal tempels dat horizontaal en verticaal direct tegen hun leider aanligt.

Monumenten geven elke beurt opnieuw winstpunten. Monumenten mogen gebouwd worden als een speler 2 velden bij 2 velden met dezelfde kleur fiches kan plaatsen (een vierkant dus, dat 4 velden beslaat). Elk monument heeft 2 kleuren. Spelers die leiders van die kleuren in het koninkrijk met het monument hebben staan, krijgen elke beurt een winstpunt in die kleur.

Schatten kunnen verdiend worden wanneer er zich aan het eind van de beurt 2 schatten in hetzelfde koninkrijk bevinden, en er is een handelaar (groene leider) van een van de spelers in dit koninkrijk. De speler van de handelaar mag een van de schatten pakken.


Mening

Moelijkheidsgraad
De regels van het spel zijn matig complex. Het addertje zit 'm mijns inziens echter in de totaal verschillende strategie die je moet aanhouden om interne of externe conflicten te winnen. Het vinden van een goeie balans tussen beiden vind ik razend complex.

Speelplezier
De niet zo complexe spelregels doen vermoeden dat het spel eenvoudig is. Schijn bedriegt hier echter. Vooral de totaal verschillende oplossing van interne en externe conflicten maakt, dat je je strategie goed moet bepalen tijdens het spel. Met twee spelers is de strategie en de tactiek goed te overzien. Met meer spelers wordt het overzicht houden op je eigen tactiek en die van je tegenstanders een stuk moeilijker. Geen spel dat je 'even snel met verstand op 0 in de late uurtjes' speelt.
Als je van strategiespellen houdt: een absolute aanrader!

Design en functionaliteit
Het spel is mooi uitgevoerd. Vooral de fiches en het spelbord zijn qua design mooi om naar te kijken.
De buidel voor de beschavingsfiches is aan het begin van het spel aan de kleine kant voor zoveel fiches. Ze passen erin, maar ik vind het wat mager. Verder is het spel degelijk uitgevoerd. De fiches zijn van dik karton, en de monumenten en de schijven zijn van stevig hout.

EINDBEOORDELING: