[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: het idee van de prijzenklok is leuk, en werkt prima, niet al te moeilijk, klein en handzaam
Negatief: de invloed die je hebt op het spel is wat aan de matige kant

Beoordeling

 

Die Fugger

[ Die Fugger ] Naam: Die Fugger
Uitgever: Adlung Spiele
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Ontwerper: Klaus-Jürgen Wrede
Tijdsduur: ongeveer 30-45 minuten
Prijs: ongeveer 5 €

De ontwerper van Carcassonne, Klaus-Jürgen Wrede, heeft na z'n succes met Carcassonne en al z'n uitbreidingen en varianten slechts 2 spellen op de markt gebracht: Krone & Schwert (2002) en Die Fugger (2003). Die Fugger is een spel uit de Adlung reeks. En dat betekent: een klein kaartspelletje. Ik was er wel benieuwd naar.

Inhoud
9 kaarten zijn gereserveerd voor de prijzenklok. Op 1 kaart staat Jacob der Reiche (een lid van de bekende handelsfamilie Fugger uit Augsburg) afgebeeld. Het grootste gedeelte wordt ingeruimd voor de warenkaarten: 45 stuks (9 koper-, 9 doek-, 9 wijn-, 9 kruiden- en 9 juwelenkaarten, waarvan er van elke soort 2 met een zegel zijn afgebeeld). Verder zitten er nog 4 kooplieden en 5 warenmarkerkaarten in het deck.

[ Die Fugger: warenkaart ] [ Die Fugger: warenkaart ] [ Die Fugger: koopman ]

Opzet
Het spel wordt opgezet zoals op het volgende schema staat aangegeven:

[ Die Fugger: overzicht ]

De kaarten met de cijfers worden kloksgewijs op tafel gelegd. De 5 markerkaarten worden bij het cijfer 5 gelegd. Aan het begin van het spel zijn alle waren namelijk 5 goudstukken waard. De kaart met Jacob der Reiche wordt naast de klok gelegd. De warenkaarten en de 4 kaarten met de kooplieden worden geschud en in het midden van de klok gelegd.

Elke speler krijgt 4 kaarten aan het begin van het spel. Ook bij Jacob worden 2 kaarten neergelegd.

Spelverloop
Om de beurt mogen spelers 1 actie kiezen uit de volgende acties:
- een kaart van de dichte stapel trekken
- een handkaart open voor zich neerleggen; dat is ofwel een warenkaart, of een koopman. De koopman geeft recht op 2 extra kaarten voor het begin van de volgende ronde.
Daarnaast mag er in de eerste twee rondes (en alleen dan!) nog een derde actie gekozen worden, namelijk een handkaart gesloten voor zich neerleggen. Dat mag echter maar 1 keer in elke ronde. Deze kaarten worden geteld aan het eind van het spel.

Een ronde is afgelopen op het moment dat er van 1 soort waren 5 op tafel liggen. Daarbij tellen de waren die bij Jacob liggen ook mee.

Op dat moment wordt er gekeken naar de 3 goederen die er het meest op tafel liggen. Deze goederen gaan allemaal in prijs omhoog, en wel evenveel als dat er kaarten van die waar op tafel liggen. Liggen er bijvoorbeeld 3 koperkaarten op tafel, en het koper kost op dat moment 5, dan wordt de koperkaart op 8 neergelegd. Stond de koperkaart op 8, dan schiet de prijs ook 3 plaatsen met de klok mee, naar 1. De overgebleven waren (2) gaan in prijs 1 omlaag. Dan worden de punten geteld. Elke speler krijgt voor elke goederenkaart het aantal punten dat het goed op dat moment waard is. Heeft een speler bijvoorbeeld 1 koperkaart en 2 juwelenkaarten, en koper is op dat moment 8 waard, en de juwelen 4, dan krijgt de speler 8+(2x4)=16 punten. Een uitzondering zijn de warenkaarten met zegels. Die leveren de dubbele prijs op, maar alleen als er van dat goed niet meer dan 3 op tafel liggen. Stel, koper is 8 waard, juwelen 4, en er liggen 3 juwelenkaarten op tafel, en een speler heeft 1 koperkaart, 1 juwelenkaart en 1 juwelenkaart met zegel voor zich liggen, dan krijgt deze speler 20 punten: 8 punten voor de koperkaart, 4 voor de juwelenkaart en 2x4 voor de juwelenkaart met zegel.
De punten voor elke speler wordt genoteerd.

Iedere speler mag nu 2 kaarten trekken. Een speler die een een koopman op tafel heeft liggen, mag 2 kaarten van de stapel extra pakken. Als een speler 2 kooplieden op tafel heeft, dan mag hij er zelfs 5 extra pakken. Alle goederen en de kooplieden worden van tafel verwijderd, en de volgende ronde begint.

Speleinde
Wanneer een speler 100 punten heeft weten te scoren, volgt de eindtelling. Alle spelers draaien hun dichte kaarten om, indien ze die hebben, en krijgen voor deze warenkaarten ook nog punten. Voor deze waren krijgt hij, ongeacht of er nu een zegel op staat of niet, de dubbele prijs voor wat het goed op dat moment waard is. De speler die nu de meeste punten heeft, wint het spel.


Mening

Moelijkheidsgraad
De spelregels zijn eenvoudig, al vind ik de uitleg in het bijgesloten regelboekje niet echt makkelijk te volgen. Maar dat euvel hebben alle Adlung-spelletjes die ik tot nu toe heb gespeeld een beetje, vind ik.

Speelplezier
Geen topper, maar wel alleraardigst. Het idee van de prijzenklok is leuk, en werkt tot op zekere hoogte redelijk. Het probleem blijft echter dat, zeker als je met 4 personen speelt, de invloed die je hebt op de prijzen van de waren erg beperkt blijft. Verder kan een ronde afgelopen zijn voordat je een kaart gespeeld hebt (en dus geen punten krijgt). Bijvoorbeeld als je de pech hebt om als laatste speler te zitten, en Jacob heeft 2 van dezelfde goederenkaarten, en alle spelers voor je spelen datzelfde goed. Of een ronde is al voorbij zonder dat je echt veel invloed op de prijs hebt gehad. Toch vind ik hem wel leuk, voor zo af en toe.

Design en functionaliteit
Verzorgde graphics. Doosje van redelijke kwaliteit.

EINDBEOORDELING: