[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: simpel, snel, geschikt voor kinderen
Negatief: geluksfactor is vrij hoog

Beoordeling

De beer is los!

[ De beer is los! ]

Naam: De beer is los!
Uitgever: Kosmos / 999 Games
Aantal spelers: 2
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Ontwerper: Rudi Hoffmann
Tijdsduur: ongeveer 20 minuten
Prijs: ongeveer 18 €

De jacht is geopend. Eén speler voert de beren en de vossen aan, de andere de jagers en houthakkers. De bedoeling is om zo veel mogelijk punten te scoren met het jagen en houthakken.

Het spel bestaat uit een klein bord (7 x 7 vakjes) en 48 kaartjes. De kaartjes worden aan het begin van het spel met de onderkant boven willekeurig in de speelvakjes gelegd. Alleen het middelste vakje met de uitkijktoren blijft vrij. De kaartjes bestaan uit jagers, houthakkers, vossen, beren, eenden, fazanten en bomen. Jagers mogen vossen, beren, eenden en fazanten afschieten als die recht voor de loop staan. Houthakkers mogen alleen bomen omhakken. Beren kunnen jagers en houthakkers doden. En vossen kunnen fazanten en eenden slaan. De spelers kiezen een kleur: bruin is de speler die deze ronde de jagers en houthakkers onder zijn hoede heeft. Blauw zijn de vossen en beren. De rest van de kaartjes zijn 'neutraal'. Een speler kan tijdens zijn beurt een kaartje omdraaien of een kaartje verplaatsen. Daarbij mag hij, naast de kaartjes van zijn eigen kleur, ook de neutrale kaartjes (fazanten en eenden) verzetten. Bomen mogen niet verplaatst worden. Daarnaast mogen de kaartjes alleen in een rechte lijn horizontaal en verticaal verplaatst worden. De beren en houthakkers mogen per beurt maar 1 veld verplaatst worden; de fazanten, eenden en vossen en jagers zoveel als je wilt (mits er geen obstakels in de weg staan in de vorm van andere tegels). Wanneer alle tegels zijn omgedraaid, wordt er nog 5 rondes gespeeld. De speler heeft nu de keuze om een tegel te verplaatsen of zijn eigen tegels in veiligheid te brengen. Hij mag ze van het bord afschuiven en zelf de punten opstrijken. De speler moet zich wel houden aan de verplaatsingsregels: een beer, houthakker of jager mag maar een vakje verplaatsen. Dat betekent dat hij aan de rand van het bord moet staan om hem eraf te kunnen schuiven.

Overzicht kaartjes en regels

[ Jager ] De jager
Kan beren, vossen, fazanten en eenden afschieten als die recht voor de loop staan. Mag per beurt onbeperkt verplaatsen.
Waarde: 5 punten
[ Houthakker ] De houthakker
Kan bomen omhakken. Mag per beurt maar 1 vakje verplaatst worden.
Waarde: 5 punten
[ Beer ] De beer
Kan houthakkers en jagers slaan. Mag per beurt maar 1 vakje verplaatst worden
Waarde: 10 punten
[ Vos ] De vos
Kan eenden en fazanten slaan. Mag per beurt onbeperkt verplaatsen.
Waarde: 5 punten
[ Fazant ] [ Eend ] Eenden en fazanten
Kunnen niets slaan. Mogen per beurt onbeperkt verplaatsen.
Waarde fazant: 3 punten
Waarde eend: 2 punten
[ Loofboom ] [ Spar ] Bomen
Kunnen niets slaan en kunnen ook niet verplaatst worden.
Waarde boom: 2 punten

Aan het eind worden de verworven punten opgeteld. Er wordt meteen weer een potje gespeeld, maar dan wisselen de spelers van kleur. De punten van dat spel worden weer opgeteld, en bij de eerste score bijgeteld. Winnaar is diegene met de meeste punten.


Mening

Moelijkheidsgraad
Simpel spelletje. Verplaatsingsregels en de regels voor het slaan van andere stukken is logisch en gemakkelijk te onthouden.

Speelplezier
Geen hoogvlieger, maar leuk om te doen, zo af en toe. Lekker melig.

Design en functionaliteit
Goeie stevige kwaliteit in een platte handzame doos. Maar dan zijn al deze 2-persoons spellen uit deze serie.

EINDBEOORDELING: