[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: flink pittig
Negatief: afrader voor diegenen die niet van zware dobbers houden, met z'n tweeen toch duidelijk minder goed te spelen

Beoordeling

Conquistador

[ Conquistador ]

Naam: Conquistador
Uitgever: 999 Games
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Ontwerper: Wolfgang Kramer / Richard Ulrich
Tijdsduur: ongeveer 90 minuten
Prijs: ongeveer 18 €

Conquistador lijkt volgens sommigen erg op het spel El Grande. Zelf heb ik El Grande nooit gespeeld. Ik zou het daarom eerder willen vergelijken met Carcassonne, en wel een erg pittige versie daarvan. Ook in dit spel moet een speler elke beurt een tegel neerleggen, en proberen de grootste macht op land of op zee te verkrijgen, net zoals je bij Carcassonne een weiland met boeren kunt bezetten, of steden met ridders. Bij Carcassonne zet je ridders, moniken, struikrovers of boeren neer, en bij Conquistador caballero's, die met cijfertjes op een kaartje staan aangegeven. Maar het basisprincipe is feitelijk hetzelfde. Het verschil zit 'm voornamelijk in het feit dat je meer acties kunt uitvoeren, dat een ronde begint met het omdraaien van de tegels, zodat er 5 tegels zichtbaar zijn (waaruit straks gekozen mag worden) en dat daarna de spelers actiekaarten mogen inzetten.

Actiekaarten
Iedere speler krijgt aan het begin van het spel 5 caballero's, en een set van 13 actiekaarten. Hoe lager het nummer, hoe meer caballero's je aan je hofhouding mag toevoegen, en hoe hoger het nummer, hoe meer kans je hebt om snel aan de beurt te komen en dus hoe eerder je mag kiezen uit 5 open tegels die aan het begin van elke ronde omgedraaid worden. Aan het begin van elke ronde legt de speler die als laatste een zet mocht doen in de vorige ronde een actiekaart neer. Kloksgewijs leggen nu de andere spelers ook een actiekaart neer. Regel is, dat iemand niet een actiekaart met hetzelfde nummer neer mag leggen. Heeft speler A dus kaart 13 neergelegd, dan weet hij zeker dat hij straks als eerste een tegel mag uitzoeken. Immers, een andere 13 mag niet gelegd worden, en 13 is de hoogste kaart. Heeft speler A bijvoorbeeld een 7 neergelegd, dan kan de volgende speler besluiten om een hoger getal neer te leggen (betere keuze uit de tegels) of juist een lager getal (je mag meer caballero's toevoegen). Een aparte kaart is die met nummer 9. Met deze kaart mag je in je beurt maar liefst 2 tegels neerleggen in plaats van 1. Het is dus een kwestie van afwegen wat je meer nodig hebt: een goeie tegel of caballero's. En goed kijken welke spelers er achter je zitten met bieden, en kijken welke actiekaarten ze nog over hebben.

Acties en caballero's
Er zijn allerlei acties in je beurt mogelijk. De meesten kosten je caballero's. Een tegel leggen is verplicht, en kost niets. Een schip neerleggen in de haven kost 2 caballero's. Alleen wanneer je een schip in de haven hebt liggen, kun je punten verdienen met de zee. Je kunt ook een caballerokaart naast een landtegel leggen. Een caballerokaart van 5 neerleggen kost 5 caballero's, en dat houdt in dat een andere speler al minstens 6 caballero's moet inzetten om de macht in de regio over te nemen. Een caballerokaart kan ook door andere spelers weggespeeld worden, indien de caballerokaart met 2 zijden wordt ingesloten door land. De eigenaar van de kaart moet dan z'n kaart terugnemen, en de punten verdwijnen ook. Je kunt je daar als speler tegen beschermen door een castello te bouwen op de caballerokaart; dit kost je 1 caballero, en wanneer een speler je insluit, dan verdwijnt de caballerokaart wel van de kaart, maar mag je de caballero's weer terug nemen in je hofhouding. Op die manier gaan er geen punten verloren.

Telling
Na de 4de ronde volgt er een tussentelling, en na de 7de en laatste ronde ook. De punten van ronde 4 en ronde 7 worden opgeteld en diegene met de meeste punten is winnaar. Voor elke landtegel krijgt diegene die op de eerste rang qua macht staat 2 punten, en nog eens 2 punten extra voor elke goudmijn. Diegene die op de tweede rang staat krijgt 1 punt per landtegel en nog eens 1 punt per mijn. Bij een spel van twee spelers krijgt alleen diegene met de hoogste rang punten.
Verder worden de zeepunten geteld. Hierbij is het niet belangrijk wie er de meerderheid heeft. Iedere speler krijgt per schip 1 punt per zeetegel en nog eens 1 extra voor elke visgrond in de zee.

Regels voor gevorderden
Met de regels voor gevorderden krijg je bijvoorbeeld ook beschikking over 1 El Grande. Die kun je op een caballerokaart inzetten (voor 2 caballeropunten) en zorgt ervoor dat de tegel niet meer weggehaald mag worden. Ook heb je 5 Alcades, die je naar een gesloten gebied mag sturen om dat te beveiligen. Je hoeft in dit gebied geen caballerokaart te hebben om er een Alcade neer te zetten.


Mening

Moelijkheidsgraad
Matig complex.

Speelplezier
Een flinke dobber, en beslist een stuk pittiger dan Carcassonne. Het spel is beslist een afrader voor mensen die niet zo houden van pittige denkspellen. Voor diegenen die er wel van houden: absolute aanrader!
Ik zou er wel aan willen toevoegen dat Conquistador wel met z'n tweeen te spelen is, maar dat hij absoluut beter is met 3 of 4 spelers. Met 2 spelers heb je het veel moeilijker om een andere speler z'n punten afhandig te maken. Met 3 spelers zijn er altijd nog 2 spelers die een speler die aan de winnende hand is, het leven zuur te maken en 'm z'n gebied af te snoepen. Een achterstand is met 2 spelers erg moeilijk weer in te halen.

Design en functionaliteit
Een wel erg grote doos voor het speelmateriaal. De doos had gemakkelijk 2/3 kleiner kunnen zijn, en dan zou nog al het materiaal erin passen. Verder wel degelijk.

EINDBEOORDELING: