[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: simpel, snel en verslavend
Negatief: weinig inhoud, erg licht

Beoordeling

Bluff

[ Bluff ]

Naam: Bluff
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Ontwerper: Richard Borg
Tijdsduur: ongeveer 10-15 minuten per potje (afhankelijk van het aantal spelers)
Prijs: ongeveer 20 €

Men neme: goed gezelschap, hapjes en drankjes, en het spelletje Bluff van Ravensburger. Vermakelijke uurtjes gegarandeerd.

Het spel Bluff bestaat uit een doos met de volgende inhoud: 30 dobbelstenen in cremekleur, met de 6 vervangen door een ster die als joker geldt, 1 rode dobbelsteen (ook met de 6 vervangen door een joker), 6 bekertjes en een spelbord. Iedere speler krijgt 5 dobbelstenen en een bekertje. Als er minder dan 6 spelers zijn worden de overtollige dobbelstenen op het midden van het bord geplaatst. De dobbelstenen worden in de beker geschud en die wordt op de tafel omgekeerd. Zelf mag je kijken wat je hebt gegooid, maar andere spelers mogen jouw worp niet zien. En dan begint het bluffen. De startspeler geeft met de rode dobbelsteen op het scorebord aan wat hij of zij denkt dat er op tafel ligt. Een gok dus. De volgende speler mag dan besluiten of hij hoger biedt (of meer dobbelstenen met hetzelfde aantal ogen of hetzelfde aantal dobbelstenen maar met hogere ogen) of dat hij denkt dat het er niet in zit. In dat laatste geval roept de speler 'Bluff!' en worden de bekertjes opgetild en de dobbelstenen, die het aantal ogen hebben als dat er geboden is, geteld. De joker telt uiteraard voor elk aantal ogen. Liggen er minder dan dat er geboden is, dan levert de speler die het bod uitbracht het verschil in. Liggen er meer dan dat er geboden is, dan levert de speler die 'Bluff!' riep het verschil in. Ishet aantal ogen precies gelijk aan het geboden aantal, dan leveren alle spelers, behalve de speler die het bod uitbracht, 1 dobbelsteen in. Vervolgens wordt er opnieuw geschud en mag de winnaar van de vorige ronde als eerste een bod uitbrengen.

[ Bluff biedbord ]


Mening

Moelijkheidsgraad
Heel erg eenvoudig. Ook uitstekend geschikt voor kinderen.

Speelplezier
Vermakelijk met op z'n minst 4 spelers. Met 2 of 3 spelers vind ik hem minder leuk. Typisch een spelletje voor de late uurtjes of bij de borrel. Verslavend ook, als je er eenmaal 'inzit'.

Design en functionaliteit
De doos heeft niet zo veel inhoud, en eigenlijk zou je best zelf 31 dobbelstenen en 6 bekertjes kunnen kopen, ware het niet dat Bluff maar rond de € 20 kost. Een pokersetje met 1 beker en 6 dobbelstenen kost al gauw 4 of 5 Euro, en dan is € 20 niet duur.

EINDBEOORDELING: