[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: spel voor Stratego-liefhebbers, mooie vormgeving
Negatief: complex doordat er veel speciale kaarten zijn

Beoordeling

Blitz und Donner / Zeus en Hera

[ Zeus en Hera / Blitz und Donner ] Naam: Blitz und Donner / Zeus en Hera
Uitgever: Kosmos / 999 Games
Aantal spelers: 2
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Ontwerper: Richard Borg
Tijdsduur: tussen de 10-60 minuten
Prijs: ongeveer 18 €

[ Zeus en Hera / Blitz und Donner ] [ Zeus en Hera / Blitz und Donner ] Zeus en Hera staat in Duitsland bekend onder de naam Blitz und Donner. Het spel zelf lijkt veel op Stratego, maar dan in kaartvorm. Elke van de 2 spelers kiest een kleur, en de spelers ontvangen 43 geschudde kaarten en een steen in die kleur. Vervolgens pakt elke speler 9 kaarten op hand, en drie daarvan worden naast elkaar op tafel neergelegd. Deze 3 kaarten vormen de eerste groep. In totaal mogen er vier groepen komen. In feite zijn dat de linies van Stratego. Het doel van het spel is om Io of Argus van je tegenstander te overwinnen. Io zit in de set kaarten van de speler met de paarse kleur en Argus in de groene set.

De kaarten in de set bestaan uit kaarten met een aanvalswaarde, kaarten met aanvalswaarde en mytisch symbool, en kaarten met alleen een mytisch symbool. Elke van deze kaarten met een mytisch symbool heeft een speciale betekenis, en speciale krachten/eigenschappen.

[ Zeus en Hera / Blitz und Donner ] [ Zeus en Hera / Blitz und Donner ]

De speler die aan de beurt is heeft zoveel actiepunten als dat hij groepen (linies) heeft. De volgende acties, die elk een actiepunt kosten, kunnen uitgevoerd worden:

1. een kaart trekken (je mag er maximaal 12 op hand hebben)
2. een kaart uitspelen
3. een kaart van de tegenspeler aanvallen
4. een mytische kaart inzetten

De speler die als eerste de hoofdkaart (ofwel Io ofwel Argus) van de tegenspeler afhandig weet te maken heeft gewonnen.


Mening

Moelijkheidsgraad
Persoonlijk vind ik het een lastig spel, waar ik maar niet echt in kan komen. De regels en uitzonderingen op de regels en de enorme verscheidenheid aan kaartjes met elk hun speciale eigenschappen maken dat je het spel veel en regelmatig moet spelen om het echt lekker weg te kunnen spelen. Ik kom er maar niet in, terwijl ik het verschillend malen geprobeerd heb. De opzet ervan vind ik wel aantrekkelijk: een soort van mythisch Stratego in kaartvorm dat je nog gemakkelijk mee op reis kunt nemen ook. Maar mij lukt het gewoon niet.

Speelplezier
Doordat ik op een of andere manier niet echt grip op het spel krijg, speel ik zelf niet echt graag. Maar Stratego-liefhebbers moeten dit spel echt eens proberen!

Design en functionaliteit
De gebruikelijke Kosmos-doos: handzaam en degelijk.

EINDBEOORDELING: