[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: leuk spel waarin vooral de geheime rollen van de spelers het spel maken
Negatief: doosje van zeer slechte kwaliteit, in de vertaling zitten fouten en onvolledigheden

Beoordeling

 

Relevante links

Officiële Bang! site

 

Bang! en Bang! High Noon

[ Bang! ]

Naam: Bang! en Bang! High Noon
Uitgever: daVinci Games / PS Games
Aantal spelers: 4-7
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Ontwerper: Emiliano Sciarra
Tijdsduur: ongeveer 20-45 minuten (afhankelijk van het aantal spelers)
Prijs: ongeveer 9 € en 2 €

De straten zijn leeg. Alhoewel...De sheriff en zijn deputy staan, gewapend met colt en winchester, een groepje schurken, outlaws, op te wachten. Ergens in een hoekje, in de schaduw, staat de renegade toe te kijken. Het stof waait op en de shoot out begint. Showdown in Dodge City.

Opzet
Aan het begin van het spel krijgt elke speler een rol toebedeelt: sheriff, deputy, outlaw of renegade. Afhankelijk van het aantal spelers zitten er een verschillend aantal outlaws en deputies in het spel. In elk spel zit wel altijd 1 sheriff en 1 renegade. Alleen de sheriff is meteen bekend. De rest van de spelers houden hun rol geheim. Daarnaast krijgt elke speler een karakter met speciale eigenschappen. Die wordt open neergelegd, en aan het begin van het spel hardop voorgelezen. De karakterkaart bepaalt ook hoeveel levens een speler heeft: 3 of 4. De sheriff krijgt altijd 1 levenspunt meer dan z'n karakter aangeeft. De levenspunten worden bijgehouden met behulp van de achterkant van niet gebruikte karakterkaarten, waarop kogels staan afgebeeld. De overgebleven karakter- en rollenkaarten worden opzij gelegd. De rest van de kaarten worden geschud, elke speler krijgt zoveel kaarten als dat hij levenspunten heeft, en de overige kaarten worden als trekstapel in het midden van de tafel gelegd.

Een beurt bestaat uit:
1. Het trekken van 2 kaarten van de trekstapel (tenzij een karakter speciale eigenschappen heeft)
2. Het uitspelen van zoveel kaarten als de speler wil
3. Eventueel overtollige kaarten op de aflegstapel leggen. Aan het eind van de beurt mag een speler namelijk nooit meer kaarten hebben dan als hij levenspunten heeft. Heeft een speler dus bijvoorbeeld na een shoot out 2 levenspunten over, dan mag hij nog maar maximaal 2 kaarten in de hand hebben.

De kaarten
Er zijn 2 verschillende soorten kaarten: kaarten die alleen die beurt gelden (kaarten met okergele rand) en kaarten die elke beurt gelden. Deze hebben een blauwe rand, en worden op tafel gelegd. Andere spelers kunnen deze kaarten proberen weg te halen door een speciale kaart te spelen. Het voert te ver om in te gaan op alle kaarten. Maar je kunt betere wapens krijgen, of schietkaarten, of kaarten die ervoor zorgen dat je tegenstander mis schiet. Of kaarten waarmee je op een veiligere afstand kunt gaan staan van je tegenstanders. Of je rolt een tonnetje dynamiet rond, of stuurt een stel indianen op je tegenspelers af.

Schieten
Het schieten is vrij speciaal. Standaard draag je een colt bij je, die op afstand 1 kan schieten. Daarmee wordt bedoeld dat je kunt schieten op een medespeler die aan de speeltafel naast je zit, links of rechts. Afstand is hier dus letterlijk genomen: 1 stoel van je af. In het spel zitten kaarten met daarop wapens waarmee je op langere afstand kunt schieten. Schieten doe je met Bang!-kaarten. Raak je een speler, dan trekt die een levenspunt eraf. Als een speler geen levenspunten meer over heeft, dan legt hij al z'n kaarten op de aflegstapel, en maakt bekend welke rol hij had.

Doel
Als de sheriff of een deputy als laatste overblijven, winnen de sheriff en de deputy (of deputies). Als er 1 outlaw overblijft, winnen alle outlaws. De renegade heeft als doel als enige over te blijven.

Uitbreiding Bang! High Noon
Sinds oktober 2003 is er ook een kleine uitbreiding te krijgen voor ongeveer € 2,00. Deze uitbreiding heet High Noon. Het bestaat uit een set van 12 kaartjes. Deze worden aan het begin van het spel geschud en aan het begin van een ronde wordt er telkens eentje omgedraaid door de sheriff. Die leest voor wat er op het kaartje staat, en dit geldt dan voor de hele ronde. Zo is er bijvoorbeeld een kaart die heet 'Kater' en maakt dat alle karakters hun speciale eigenschappen verliezen. Of bij de kaart 'Dorst' mag elke speler slechts 1 kaart trekken aan het begin van de beurt in plaats van 2.


Mening

Moelijkheidsgraad
De regeltjes en vooral de mogelijkheden van elke kaart lijken op het eerste gezicht nogal overdonderend. Toch valt dat wel mee. De icoontjes op elke kaart heb je vrij snel door.

Speelplezier
Een ontzettend leuk kaartspelletje, dat niet al te serieus gespeeld moet worden, denk ik. Wat het spel vooral dat beetje extra geeft zijn de geheime rollen die iedere speler heeft. Op zijn best met 5 of 6 spelers. Met 4 spelers is het wat te snel duidelijk wie welke rol heeft. Nog niet gespeeld met 7 spelers, maar ik vermoed dat het spel dan net wat te lang rekt. De uitbreiding maakt het spel nog chaotischer dan het al is, en maakt het wat mij betreft alleen maar leuker.

Design en functionaliteit
Het doosje is van de gangbare PS Games kwaliteit: goedkoop, slap en snel kapot. Ik hoop dat PS Games wat dat betreft hun leven gaat beteren. De kaarten zelf zijn van prima kwaliteit, met verzorgde graphics.
Verder moet ik hier toch ook even iets kwijt over de vertaling. Die is namelijk slecht. Vol met fouten. Soms zijn er zelfs stukken tekst helemaal niet vertaald. Hoe je daarachter komt? De kaarten en de handleiding zijn in het Duits en in het Nederlands, en als je beiden vergelijkt, ontdek je al snel ongeregeldheden. Een voorbeeld is de karakterkaart Bart Cassidy. In het Duits is de tekst 'Jedesmal, wenn er verwundet wird, zieht er eine Karte aus dem Kartenstapel'. Dat betekent zoveel als: 'Telkens wanneer hij verwond wordt, trekt hij een kaart van de kaartenstapel'. De officiële vertaling zegt: 'Neemt een kaart telkens hij geraakt wordt'. Even afgezien van het feit dat deze zin grammaticaal niet klopt, staat er niet bij WAAR hij die kaart neemt. Van de trekstapel? Uit de hand van een van z'n medespelers? Want er zijn ook kaarten waarbij je bij je medespelers mag roven en wegpakken. Nogal essentieel dus. En zo zou ik nog wel meer voorbeelden kunnen geven. De vertaling verdient wat mij betreft beslist geen schoonheidsprijs. Ondanks dat toch beslist een aanrader!

EINDBEOORDELING: