[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon
E-mail:
info @t speljournaal nl

Doelstelling
Deze site is niets meer of minder dan een persoonlijke homepage over een van mijn hobbies: bordspellen. De informatie hier varieert van verslagen van bordspelavonden tot recensies van spelletjes. De recensies zijn mijn persoonlijke visie op een spel; het is daarom subjectief. Het idee om dit te doen is om anderen een indruk te geven van (nieuwe) bordspellen. Zelf lees ik regelmatig ook recensies op andere sites, en inmiddels weet ik dat sommige recensenten dezelfde smaak hebben als ik. Komt er een nieuw spel uit, en die recensenten vinden het een geweldig spel, dan zal het mij ook wel aanstaan. Ik hoop dat mijn recensies op een zelfde manier voor anderen zullen werken.

Geschiedenis van deze site
Zo'n tweeenhalf jaar geleden begon ik met een spellensite. Voornamelijk beschrijvingen van spellen. Ik had twee sites: eentje volledig in Flash en een andere, 'normale' versie. De host van de Flash-site kondigde, net nadat ik alles opgezet had, aan, dat hun voorwaarden en dergelijke zouden gaan veranderen. De Flash-site, die wel een mooi database systeem had, heb ik vrij snel daarna opgedoekt (november 2001). Bleef over: de 'normale' versie, die toen 'Spellen Unplugged' heette. Al vrij snel kwam ik erachter dat de naamgeving niet zo erg origineel was. Ook was ik niet tevreden met de vormgeving. Die had ik niet zelf ontworpen; het was zogenaamde 'linkware'. Maar door tijdgebrek heb ik alles toen gelaten voor wat het was. Toen ik weer wat meer tijd had, kwamen de volgende problemen: Tripod, de host waar m'n pagina's stonden, werd onderdeel van Lycos (ergens in april 2002, meen ik). Meer dan 3 weken lang was de hele site onbereikbaar. En toen hij weer bereikbaar was, was de URL helemaal veranderd. Pas na de zomer (september 2002) besloot ik om alles eens grondig te herzien en een nieuwe herstart te maken. Het resultaat is de site zoals je hem nu voor je ziet.

Beoordeling van spellen
De 'beoordeling' die ik hanteer is in de vorm van duimen die naar boven wijzen. Het maximale aantal is 5. Wat de beoordeling inhoudt:

1 duim: ik speel het spel echt liever niet
2 duimen: ik speel het spel als er echt geen ander alternatief is
3 duimen: ik speel het spel zo af en toe, afhankelijk van de bui, met plezier
4 duimen: ik speel het spel zeer regelmatig, en speel het met veel plezier
5 duimen: voor het spel kun je me bij wijze van spreken wakker maken

Beeldmateriaal
Het beeldmateriaal bij de spellen zijn foto's die genomen zijn, of scans van (delen van) het betreffende spel. Mochten er bezwaren zijn van de kant van uitgevers of ontwerpers, mail me dan info @t speljournaal nl; omwille van het tegengaan van spam heb ik het adres anders genoteerd dan normaal. Ik zal zo spoedig mogelijk het materiaal verwijderen of aanpassen.

Updates
De updates op deze site zijn onregelmatig. Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat ik geen echte spellenverzamelaar ben. Nieuwe spellen speel ik voornamelijk bij de vereniging (Roll the Dice uit Veldhoven) en als ik een nieuw spel bijzonder vind, dan schaf ik het aan. Sporadisch koop ik nieuwe spellen die ik nog niet gespeeld heb. Met onze spelvrienden, die geen lid zijn van Roll the Dice, trekken we namelijk graag ook de wat oudere spellen uit de kast. Ik vind het namelijk zonde om goeie spellen te laten verstoffen in de kast. Bovendien zijn een aantal van onze vaste spelvrienden 'nieuwe-spellen-moe' aan het worden.
Als ik alleen nog nieuwe spellen zou spelen, en daar recensies over zou schrijven, dan kom ik aan de oudere spellen niet meer toe. Bovendien is onze ruimte voor het opslaan van spellen niet onbeperkt.

999 Games en andere uitgevers
Bij veel spelbeschrijvingen staat als uitgever 999 Games vermeld. Nu ik zelf wat vaker spellen uit Duitsland laat komen, of in Duitsland ga halen, wordt het wat verwarrender. 999 Games brengt namelijk veelal oorspronkelijk Duitse spellen uit in Nederland, met Nederlandstalige handleiding, en Nederlandstalige opdruk van fiches, kaartjes, ed. Waar mogelijk heb ik bij de spelbeschrijving nu aangegeven welke uitgever de oorspronkelijke versie op de markt bracht, met daarachter 999 Games genoemd als uitgever.

E-mail sturen en beantwoorden
E-mail beantwoord ik meestal binnen twee dagen. In uitzonderlijke gevallen (vakantie bijvoorbeeld) kan het langer duren. Een dringend verzoek aan e-mailers: voorzie je mail van hoofdletters en leestekens. Ik heb namelijk grote moeite met het lezen van lappen tekst zonder enige hoofdletters en leestekens. Bij voorbaat dank. Het e-mail adres is info @t speljournaal nl